In beeld: zo leven bootvluchtelingen weken op zee

De regio Zuidoost-Azië wordt op zijn beurt geconfronteerd met een ernstige vluchtelingencrisis. De Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) schat dat momenteel zo’n 8.000 vluchtelingen uit Bangladesh en Myanmar zonder eten en drinkbaar water doelloos ronddobberen in gammele boten op de Indische Oceaan, waar ze door mensensmokkelaars aan hun lot zijn overgelaten.

Nadat eerder de Indonesische marine al een boot met honderden vluchtelingen uit de eigen territoriale wateren terug naar de volle zee sleepte, kondigt nu Maleisië aan hetzelfde te zullen doen. Enkel bij een dreigende schipbreuk zal van die regel worden afgeweken, zo heeft de kustwacht laten weten.

De voorbije dagen zijn meer dan duizend vluchtelingen uit Myanmar en Bangladesh op het Maleisische eiland Langkawi aangekomen. Honderden anderen wisten de kust van Aceh op het Indonesische eiland Sumatra te bereiken.

Het gaat vooral om Rohingya, een staatsloze moslimminderheid die vervolgd wordt in het overwegend boeddhistische Myanmar. Vermoedelijk durven mensensmokkelaars hun gebruikelijke route via Thailand niet meer gebruiken, omdat Bangkok recent de jacht op hen heeft opgedreven. (KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content