Hooggerechtshof verklaart ‘Obamacare’ grondwettig

© AFP

De zorgwet zou 32 miljoen Amerikanen vanaf 2014 toegang tot de zorg verschaffen en -zo hoopt Obama- de enorme kosten van de zorg terug te dringen.

Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft de kern van de omstreden zorgwet van president Obama goedgekeurd. Hoewel aan de goedkeuring enige bedenkingen worden gekleefd, blijft “Obamacare” wezenlijk overeind, wat gezien wordt als een fikse opsteker voor de Democratische president, enkele maanden voor de presidentsverkiezingen.

Eensgezind was het Hooggerechtshof niet: het besluit werd genomen met vijf stemmen tegen vier.

De zorgwet zou 32 miljoen Amerikanen vanaf 2014 toegang tot de zorg verschaffen en -zo hoopt Obama- de enorme kosten van de zorg terug te dringen. Sinds decennia was het een van de grootste doelstellingen van de Democraten om de “schandvlek” van onverzekerde Amerikanen uit te roeien en allen of minstens bijna alle Amerikanen een ziekteverzekering te garanderen.

Bill Clinton had er zich in de jaren negentig nog de tanden op stuk gebeten. In maart 2010 kreeg Obama het voorstel uiteindelijk goedgekeurd in het toen nog door de Democraten gecontroleerde Congres. Maar de conservatieven strijden al lang tegen de wet. Alle Republikeinse presidentskandidaten hadden beloofd het hervormingswerk opnieuw te zullen afschaffen, indien ze in november de verkiezing winnen.

Mitt Romney: ‘Obamacare is slecht beleid en een jobkiller’

Meteen na de bekendmaking van het Hooggerechtshof liet John Boehner, de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, weten dat de Republikeinen zich niet bij de zaken neerleggen. Op 11 juli zullen ze in het Congres een voorstel indienen om de wet alsnog af te schaffen. De Republikeinse presidentskandidaat Mitt Romney noemde Obamacare in een reactie “slecht beleid” en een “jobkiller”. (Belga/INM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content