Hollande benoemt moeder van zijn kinderen in nieuwe Franse regering

02/04/14 om 15:17 - Bijgewerkt om 15:38

De terugkeer van Ségolène Royal in de Franse regering was niet mogelijk geweest zonder de recente breuk van president François Hollande met Valérie Trierweiler.

Hollande benoemt moeder van zijn kinderen in nieuwe Franse regering

Ségolène Royal en François Hollande © Reuters

De Franse president François Hollande heeft een nieuwe regering goedgekeurd, waarin zijn ex-vriendin en moeder van zijn vier kinderen is opgenomen. Ségolène Royal, de vroegere presidentskandidate en ex-vriendin van Hollande, komt in de nieuwe regering van premier Manuel Valls als minister van Ecologie, Energie en Duurzame Ontwikkeling. Michel Sapin, al lang een vertrouweling van president François Hollande en eerder minister van Werk, is de nieuwe minister van Financiën.

Venijnige anti-Royal tweet

De 60-jarige Royal behoort tot de linkse vleugel van de PS, en was in 2007 de presidentskandidaat voor de socialisten. Hollande en Royal, die samen vier kinderen hebben, zetten in 2007 een punt achter hun relatie, die bijna dertig jaar geduurd heeft. In 1992 bekleedde Royal die ministerpost al eens.

De terugkeer van Royal was niet mogelijk geweest zonder de recente breuk van president François Hollande met Valérie Trierweiler. Hollande heeft altijd goede contacten onderhouden met Royal, maar Trierweiler had eerder een koele relatie met haar voorgangster. Zo maakte de ex-première dame Hollande woedend door in 2012 vlak na zijn overwinning in de presidentsverkiezingen een venijnige anti-Royal tweet te versturen.

Zonder groenen

De socialist Arnaud Montebourg, die ook tot de linkerzijde van de PS behoort, wordt minister van Economie. Hij was eerder minister van Industriële Vernieuwing. Hij moest de strijd aangaan met de de-industrialisatie in Frankrijk.

De ministers van Buitenlandse Zaken, Laurent Fabius, en Defensie, Jean-Yves Le Drian, blijven op post. Bernard Cazeneuve volgt Valls op als minister van Binnenlandse Zaken. De vroegere minister van Financiën en Economie, Pierre Moscovici, krijgt geen plaats in de herschikte regering.

Onder Valls' voorganger Jean-Marc Ayrault telde de regering 38 leden. Onder Valls zullen dat er minder zijn. Na het ontslag van Ayrault had de groene regeringspartner al laten weten dat zij uit de regering stappen. Valls wordt tot de rechtervleugel van de PS gerekend. De groenen zijn niet nodig voor een meerderheid. (Belga/TE)

Onze partners