Hillary 'liegt', Trump is 'arrogant' en Jeb is 'Bush' - volgens peiling

28/08/15 om 04:15 - Bijgewerkt om 04:22

De maandelijkse nationale peiling naar kiesintenties van Quinnipiac University, uit Connecticut, heeft allerlei opmerkelijke resultaten, maar trekt vooral de aandacht met een lijst van woorden die ondervraagden associëren met de topkandidaten.

Hillary 'liegt', Trump is 'arrogant' en Jeb is 'Bush' - volgens peiling

Hillary Clinton en Donald Trump © Belga Image

Dat Donald Trump stijgt in een peiling, en Hillary Clinton daalt, is dezer dagen niet echt groot nieuws. Maar deze peiling is opmerkelijk omdat zowat 2.000 ondervraagden vrij een woord konden associëren met de kandidaten.

De zes topwoorden voor Hillary Clinton waren 'leugenaar' (178 keer genoemd), 'oneerlijk' (123 keer), 'onbetrouwbaar' (93), 'ervaring' (82), 'sterk' (59) en 'Bill' (56).

Voor Donald Trump zag de lijst er niet veel beter uit: 'arrogant' (58), 'opschepper' (38), idioot (35), 'zakenman' (34), 'clown' (34) en 'eerlijk' (30). Voor Jeb Bush werd 'Bush' (een woord dat in zijn publiciteit niet prominent aanwezig is, trouwens) het hoogst scorende woord (136 keer), gevolgd door 'familie' (70), 'eerlijk' (53), 'zwak' (45), 'broer' (41) en 'dynastie' (40).

Trump in alle categorieën

Wat de kiesintenties betreft, heeft Donald Trump nu 28 procent van de Republikeinen achter zich, een stijging met 8 procent tegenover een maand geleden. Op de tweede plaats komt nationaal Ben Carson, de gewezen hersenchirurg, die met 12 procent zijn aandeel verdubbelt na een opgemerkt slot tijdens het verkiezingsdebat van 6 augustus.

Op een gedeelde derde plaats staan Jeb Bush (7 procent), Ted Cruz en Marco Rubio. Bush stond een maand geleden op 10 procent.

De grote verliezer bij de Republikeinen is Scott Walker, de gouverneur van Wisconsin, die een maand geleden met 13 procent op de tweede plaats stond, en die na een slappe prestatie in het eerste debat, en na pogingen om Trump achterna te lopen, is teruggevallen op 6 procent en een zesde plaats.

Jeb Bush in de weer met varkensvlees op de Iowa State Fair

Jeb Bush in de weer met varkensvlees op de Iowa State Fair © REUTERS

Trump, die in alle categorieën leidt, inclusief bij vrouwelijke Republikeinen, is ook nog altijd leider bij de 'negatieven', de Republikeinen die nooit op hem zullen stemmen. Maar deze laatste groep verkleinde van 30 naar 26 procent. Jeb Bush klimt in deze categorie. 18 procent van de ondervraagde Republikeinen zegt nu nooit op Bush te zullen stemmen, tegen 14 procent een maand geleden.

Hillary boven, maar minder

Bij de Democraten blijft Hillary Clinton fors aan de leiding, met 45 procent, maar zij verliest 10 procent tegen een maand geleden. Bernie Sanders staat nationaal tweede met 22 procent, en Joe Biden, vicepresident en officieel (nog) geen kandidaat, komt op 18 procent uit. Zowel Sanders als Biden stijgen met 5 procent tegenover een maand geleden.

De 'negatieven' van Hillary stijgen lichtjes naar 11 procent (van 9 procent), maar bij de Republikeinen, waar kandidaten zoals Bush en Trump al op mekaar inhakken, spelen die 'negatieven' op dit ogenblik sterker dan bij de Democraten.

Volgens deze peiling zou Biden het lichtjes beter doen in een confrontatie met de Republikeinen dan Clinton.

Onze partners