Live Herlees: Presidentieel debat: onenigheid over buitenlands beleid, migratie en redding van banken

10/11/15 om 23:11 - Bijgewerkt op 11/11/15 om 06:18

Het vierde debat van Republikeinse presidentskandidaten, dat uitgezonden wordt door het kleine Fox Business Network, komt na een dag met oplopende spanning tussen Jeb Bush en zijn vroegere poulain Marco Rubio. Die spanning vloeide niet over in het debat.

Herlees: Presidentieel debat: onenigheid over buitenlands beleid, migratie en redding van banken

© REUTERS

 • Rudi Rotthier

  Minder drama, meer meningsverschillen

  Een samenvatting van het debat leest u hier.

 • Rudi Rotthier

  Debat eindigt zonder spritz

  De slotwoorden leveren niet veel op. Een aantal kandidaten, onder meer Marco Rubio en Ted Cruz, pluggen hun website, waarop je geld kunt storten. Dat geeft Trump, als laatste spreker, de kans te herhalen dat hij geen website moet pluggen want dat hij zelf voor zijn campagne betaalt.

 • Rudi Rotthier

  Clash tussen Cruz en Kasich: wie laat banken failliet gaan?

  Ted Cruz argumenteert dat hij de grote banken niet zou redden. Kasich komt tussen. Dat is het verschil tussen iemand met bestuurservaring en iemand met "filosofie", zegt hij: hij zou de spaarders van de banken niet in de steek laten. Bij het publiek lijkt Cruz de woordenwisseling te winnen. Het is al de tweede steek tijdens dit debat naar het vak van filosoof.

  Fiorina legt, onder groot applaus, de schuld voor de bankencrisis bij de overheid.

 • Rudi Rotthier

  Clash Rubio Bush blijft uit

  Het komt vooralsnog niet tot een clash tussen gewezen vrienden Bush en Rubio. De twee kijken mekaar niet aan, volgens toeschouwers in de zaal.

 • Rudi Rotthier

  Trump sist naar Fiorina

  Af en toe wordt Trump uitgejouwd. Het is moeilijk na te gaan hoe verspreid het boe-geroep is, het klinkt niet al te luid. Fiorina wil tussenkomen terwijl Rand argumenteert. "Waarom blijft ze maar iedereen onderbreken?" vraagt Trump zich af, onder enig geboe. Maggie Haberman, die blogt voor de New York Times, juicht Trump toe. De mannen op het podium durven tot dusver de enige vrouw niet te onderbreken, terwijl zij dat wel doet.

 • Rudi Rotthier

  Stevig meningsverschil over Syrië en Rusland

  Trump herhaalt dat hij er niet tegen is dat Rusland IS bombardeert. "Als Poetin de hel uit IS wil bombarderen ben ik daar 100 procent voor". Bush pleit voor een no-fly zone boven Syrië. Rand Paul kiest de kant van Trump. Hij noemt het argument van Bush kinderachtig. "Ga je echt onze levens riskeren voor een no fly zone in een gebied waar al Russische vliegtuigen rondvliegen?". Er vallen duidelijke kampen te onderscheiden: de niet-interventionisten Trump en Paul tegen de mensen die voor een grotere militaire en politieke rol zijn voor de VS: Bush, Rubio.

 • Rudi Rotthier

  Trump torpedeert vrijhandelsakkoord, Rand droog

  Amerikaanse commentatoren klagen erover dat er weinig tot niets nieuws verteld wordt. Dat kan ook moeilijk anders in het vierde debat. Maar het is interessanter dan twee weken geleden. Trump mag uitvoerig het TPP afkraken, het vrijhandelsakkoord tussen land uit het Zuidzeegebied, waarbij wisselkoersmanipulatie "in bijna 6.000 pagina's" niet behandeld wordt, en waarbij China, langs de achterpoort, toch weer zijn opwachting zal maken, aldus Trump. Na een lang betoog over het verschrikkelijk akkoord en over de inhaligheid van China, komt Rand droogjes tussen. Hij brengt in herinnering dat China geen deel heeft aan het akkoord.

 • Rudi Rotthier

  Rand Paul gaat in tegen Rubio over nieuwe uitgaven

  Marco Rubio pleit voor belastingkrediet voor kinderen. "In 25 staten kost kinderopvang meer dan hoger onderwijs. Ouders weten dat. De belangrijkste baan is ouder zijn". Rand Paul gaat tegen hem in. Voor miljarden nieuwe uitgaven, in combinatie met extra uitgaven voor het leger. "Mij lijkt dat niet conservatief". Zonder veiligheid is er geen economie, zegt Rubio. Met een grote schuld ben je zeker niet veilig, aldus Paul.

 • Rudi Rotthier

  Cruz neemt de kant van Trump

  Bush argumenteert dat de Democraten zich in de handen wrijven als Republikeinen praten over deportatie. Ted Cruz gaat tegen hem in. Democraten wrijven zich juist in de handen als Republikeinen, zoals Democraten, voor amnestie pleiten, zegt hij.

 • Rudi Rotthier

  Hard tegen onzacht over migratie

  Donald Trump mag zijn migratiestandpunt uitleggen, hij verdedigt uitzetting van illegalen, en zijn muur om nieuwe illegalen tegen te houden. Waarna John Kasich zegt dat het niet kan, 11 miljoen mensen deporteren. Trump bijt terug. Eisenhower is erin geslaagd anderhalf miljoen mensen uit te zetten, beweert hij. Hij wordt persoonlijk tegenover Kasich. Hij zegt dat Kasich gelukkig is dat er in Ohio, waar Kasich gouverneur is, olie gevonden werd. Dat hij zich de les niet laat spellen door Kasich over het creëren van banen. En dan, onder groot applaus: "Laat nu Jeb praten". Jeb doet dat niet zo slecht, maar als Rubio aan het woord komt, zie je het verschil, en dat is niet in het voordeel van Bush.

 • Rudi Rotthier

  Eerste ronde niet goed voor Trump, Bush

  Trump heeft maar een fractie van zijn negentig seconden gevuld, Bush probeert over Kasich te praten, maar wordt teruggefloten. Carly Fiorina, die in de vorige debatten de meeste tijd kreeg, gaat ook nu over haar 90 seconden heen. Zij en John Kasich proberen hun plan voor de economie uit te leggen.

 • Rudi Rotthier

  Filosofendebat?

  De uitspraak van Marco Rubio doet fact-checkers bij de New York Times steigeren. Blijkbaar verdienen filosofiedocenten beduidend meer dan lassers.

 • Rudi Rotthier

  'Lassers verdienen meer dan filosofen, we hebben meer lassers nodig'

  Er wordt buiten betoogd door mensen die 15 dollar per uur eisen als minimumloon (14 euro). Dat krijgt binnen geen sympathie. Donald Trump zegt dat de VS zich geen hoger minimumloon kunnen veroorloven als ze competitief willen blijven. Ben Carson lijkt te suggereren dat een verlaging beter zou zijn, maar hij is in ieder geval tegen een verhoging. Marco Rubio, de derde in de peilingen, doet het nog eens over, maar krijgt het eerste applaus: "Lassers verdienen meer dan filosofen. We hebben meer lassers nodig dan filosofen".

 • Rudi Rotthier

  Volkslied voor het begin

  Het tv-debat wordt, zoals hier de traditie is, voorafgegaan door het volkslied. Behalve de genoemde Fox Business-journalisten Neil Cavuto en Maria Bartiroma zal ook Gerard Baker, hoofdredacteur van The Wal Street Journal, vragen stellen.

 • Rudi Rotthier

  Paswoord: StopHillary

  In het Milwaukee Theatre in Wisconsin, waar de debatten doorgaan, heeft de Republikeinse partij wifi voorzien. Het paswoord, meldt The New York Times, is StopHillary.

 • Rudi Rotthier

  Vragen niet beantwoorden

  Fox Business geeft zichzelf onderscheiding aan het einde van dit eerste debat, maar doet dat een beetje snel. Ruim de helft van de vragen werd genegeerd door de kandidaten, die niet onderbroken werden als ze hun voorbereide lijnen ten beste gaven. Het debat was, ondanks Jindal (die duidelijk een deel van het publiek ergerde), eerder zoutloos. Christie kan hopen dat hij in de komende pelingen stijgt van 2,25 naar 2,5 procent, wat hem in staat zou stellen om terug naar het hoofddebat te promoveren, maar een debat met Hillary Clinton zit er nog niet aan te komen. Over goed een half uur begint het hoofddebat.

 • Rudi Rotthier

  Huckabee: wij hebben de veteranen in de steek gelaten

  Het debat, voor een heel wit publiek in Wisconsin, gaat voornamelijk over de economie. Dat is niet de forte van Mike Huckabee, maar bij een vraag over de toestand van veteranen, en onder meer hun slecht georganiserde gezondheidszorg, vindt hij terug vuur in zijn betoog. "Veteranen hebben hun beloftes aan ons gehouden. Maar wij hebben onze beloftes aan hem niet gehouden."

 • Rudi Rotthier

  Jindal en Christie trekken de aandacht

  Het gaat natuurlijk maar om een nevendebat, maar 2 van de 4 deelnemers krijgen meer aandacht. Jindal, omdat hij iedereen op het podium aanvalt als "een te veel uitgevende Republikein". Het levert hem af en toe ook boe-geroep op. Christie omdat hij doet alsof hij een debat voert met Hillary Clinton. Laten we de meningsverschillen tussen Republikeinen vergeten en ons op de Democraten concentreren, zegt hij. Hij zal achter Hillary aangaan als een procureur, herhaalt hij enkele keren (hij was vroeger procureur).

 • Rudi Rotthier

  Geanimeerd, alsof zijn leven ervan afhangt

  Dit debat der verliezers verloopt in ieder geval geanimeerd, vooral dank zij Bobby Jindal. De gouverneur van Louisiana valt iedereen aan, de Democraten, de Republikeinen, zijn debatpartners, de interviewers. Hij verwijt de andere drie op het podium dat ze nooit bespaard hebben. Chris Christie gooit Jindal een compliment toe over Louisiana (waar de werkloosheid nochtans toeneemt) maar Jindal wil van geen wijken weten en blijft maar aanvallen. "Hoe zou je reageren als ik kritiek gegeven had?" vraagt Christie zich af.

 • Rudi Rotthier

  'Verliezersdebat' begint

  Vier 'verliezers' beginnen aan hun debat: Chris Christie, gouverneur van New Jersey, Mike Huckabee, gewezen gouverneur van Arkansas, Bobby Jindal, gouverneur van Louisiana en Rick Santorum, gewezen senator. Drie kandidaten peilden te laag en vielen helemaal uit de boot. Lindsey Graham, George Pataki mochten twee weken geleden nog meedoen, maar haalden minder dan één procent in recente peilingen van Republikeinen. Jim Gilmore, totaal onzichtbaar in de peilingen, heeft nog nooit aan een presidentieel debat mogen deelnemen.

Onze partners