Live Herlees presidentieel debat: kandidaten proberen te scoren in afwezigheid van Trump

29/01/16 om 00:50 - Bijgewerkt om 06:03

In een debat zonder Donald Trump probeerden andere topkandidaten te scoren. Maar ze hadden moeite om nog nieuwe antwoorden te verzinnen. Herlees onze live.

Herlees presidentieel debat: kandidaten proberen te scoren in afwezigheid van Trump

© REUTERS

 • Rudi Rotthier

  Surreëel opbod tussen debat en Trump-show

  Een overzicht van een drukke avond, op vier dagen voor de eerste stemmen worden in de presidentiële voorverkiezing, waarbij Trump en Fox vanop enkele honderden meter afstand mekaar probeerden af te troeven, leest u hier.

  Ted Cruz en Marco Rubio, koplopers in de peilingen na Trump, verweten mekaar dat ze hun standpunten inzake migratie hadden veranderd

  Ted Cruz en Marco Rubio, koplopers in de peilingen na Trump, verweten mekaar dat ze hun standpunten inzake migratie hadden veranderd © REUTERS

 • Rudi Rotthier

  Marco Rubio eindigt met de bijbel

  En we zijn al aan de afrondende verklaringen. Rubio, die zich de voorbije dagen van zijn christelijkste kant toont, verwijst naar de bijbel. "De bijbel beveelt ons om ons licht over de wereld te laten schijnen... maar nu, na 7 jaar Obama, is dat licht wat verzwakt". Met Rubio zal de 21ste eeuw opnieuw een Amerikaanse eeuw worden, belooft hij, als Iowa maar op hem stemt.

  In Iowa zou 55 tot 60 procent van de Republikeinse kiezers evangelisch zijn.

 • Rudi Rotthier

  Cruz: 'Ik ben niet alleen tegen ethanol-subsidies'

  In aanwezighed van de gouverneur van Iowa, Terry Branstad, die opgeroepen heeft om niet voor Cruz te stemmen, mag de senator uitleggen waarom hij tegen ethanolsubsidies gekant is. In Iowa is ethanol een grote industrie.

  Is het, zoals Branstad zei, omdat hij in de zak zit van de olielobby?

  Neen, zegt Cruz, ik ben tegen alle subsidies.

 • Rudi Rotthier

  Kasich verwijst naar 'the Belgiums'

  John Kasich, gouverneur van Ohio, is ook nog niet gelukkig geweest in de debatten. Nu maakt hij melding van een gesprek dat hij had met een Belgische militair, die zegt dat er in dit land militairen op straat zijn. Kasich pleit voor een intenser samenwerkingsverband met onder meer de 'Belgiums'.

 • Rudi Rotthier

  Trump haalt volle zaal

  Trump spreekt voor een volle zaal, maar de zaal is klein voor zijn doen: 800 zitjes.

 • Rudi Rotthier

  Ben Carson, net als in Saturday Night Live

  Ben Carson, nooit op zijn best in debatten, doet wat zijn personage in het satirische tv-programma Saturday Night Live doet. Hij dut niet helemaal in zoals dat personage, maar hij schrikt wel op als hij aan de beurt is. "Oké, het is aan mij". Hij pleit voor vergrote oliewinning als wapen tegen Poetin.

 • Rudi Rotthier

  Google Trends: debat is populairder dan Trump evenement

  Google Trends, co-sponsor van het debat, stelt dat er meer over het debat wordt opgezocht dan over het evenement met Trump.

  Trump kondigt intussen aan dat hij bijna 6 miljoen voor veteranen heeft ingezameld.

 • Rudi Rotthier

  Christie na migratiepassage: 'We moeten de Washington bullshit kwijtgeraken'

  Het is allen tegen één inzake migratie. Ted Cruz moet nog eens uitleggen waarom hij ooit voor de mogelijkheid van legale status was voor illegalen, en nu erg tegen. Rand Paul en vooral Marco Rubio argumenteren dat Cruz alles zou beloven om verkozen te worden. "Da's vals, je hebt een probleem met authenticiteit", werpt Paul tegen.

  "Je wilt alles zeggen of alles doen als het stemmen oplevert", aldus Rubio.

  Christie komt tussen: "Ik voel dat ik een Washington-Engels woordenboek nodig heb. We moeten de Washington bullshit kwijtgeraken." Het applaus is voor Christie.

 • Rudi Rotthier

  Debat: weinig spankracht, Cruz kan niet scoren

  Het ligt niet noodzakelijk aan de afwezigheid van Trump. Misschien heeft het te maken met het feit dat de heren aan hun zevende debat bezig zijn, maar het spektakel mist originaliteit en spankracht. Voorafgaand werd verwacht dat Cruz in afwezigheid van Trump zou kunnen scoren, maar het publiek is niet op zijn hand en hij is niet in topvorm. Marco Rubio, vaak een publieksfavoriet, praat veel te gejaagd. Jeb Bush verdedigt, met enige moed, een migratieplan met mogelijkheid tot burgerschap voor illegalen. Hij haalt uit naar Rubio die hem ooit gelijkgaf en die nu bij veel hardere standpunten is beland.

  Richard Wolffe van The Guardian noteert dat Rubio recordaantallen keren met de ogen knippert.

 • Rudi Rotthier

  Fox: Trump vroeg ons 5 miljoen dollar

  In reactie op Trumps claim dat Fox-baas Roger Ailes hem om het kwartier belde, om hem toch op het debat van Fox News te krijgen, laat Fox weten dat Trump 5 miljoen dollar eiste om toch op te dagen. "Roger Ailes had vandaag drie korte gesprekken met Donald Trump over de mogelijkheid dat hij toch aan het debat zou deelnemen - dat ging niet om vele gesprekken", aldus Fox in een mededeling. "In de loop van die conversaties erkenden we zijn bezorgdheid over een satirische observatie die we maakten met als doel de aanvallen tegen Megyn Kelly te doen ophouden, en te voorkomen dat zij verder bezwadderd werd. Trump bood aan toch deel te nemen op voorwaarde dat Fox News 5 miljoen dollar zou bijdragen aan zijn goede werken. We legden uit dat dit niet mogelijk was".

  De "goede werken" worden door Fox niet gespecifieerd maar verondersteld kan worden dat het om de veteranenactie van Trump gaat.

 • Rudi Rotthier

  Ondertussen, bij Trump

  De concurrentie zendt het Trump-evenement uit, zowel CNN, MSNBC als CBSN. Mike Huckabee, daarnet nog in het verliezersdebat bij Fox, krijgt meer spreektijd bij Trump... Trump zelf heeft aan CNN verklaard dat Fox zich bij hem verontschuldigd heeft voor het ironisch communiqué, waarin zijn Twitter-enquéte over deelname aan het debat op de korrel werd genomen.

  Hij vergelijkt zijn eigen evenement met de Oscars.

 • Rudi Rotthier

  Cruz en Rubio roeren oorlogstrom

  Ted Cruz en Marco Rubio zeggen in gelijkaardige woorden dat ze IS zullen verpletteren. Jeb Bush komt tussen om te zeggen dat ze voor de aanslagen in Parijs een heel ander liedje zongen.

 • Rudi Rotthier

  Nog meer geboe voor Cruz

  Wat is hier aan de hand. Cruz wordt opnieuw uitgejouwd, als hij, zoals bij vorige gelegenheden, de interviewers aanpakt. Hij vindt dat ze iedereen vragen stellen naar hun meningsverschillen met hem. Dit is een debat, brengt moderator Chris Wallace in.

  Cruz probeert zich met een grap te redden: "Als jullie nog een gemene vraag stellen, verlaat ik misschien wel het podium".

 • Rudi Rotthier

  Cruz: 'Iedereen op dit podium is dom, vet en lelijk'

  Ted Cruz vat Donald Trumps appreciatie van de kandidaten samen: "Ik ben een maniak, en iedereen op dit podium is dom, vet en lelijk. En Ben (Carson), jij bent een afschuwelijke chirurg. En nu dat de we het Donald Trump-onderdeel uit de weg hebben, wil ik iedereen bedanken".

 • Rudi Rotthier

  Voor alle duidelijkheid: Trump is er niet

  De twijfel was al in heel grote mate weg, maar de kandidaten worden voorgesteld en Trump is er niet bij. Enig awoertgeroep bij de naam van Ted Cruz.

 • Rudi Rotthier

  NBC-poll toont enige winst voor Marco Rubio

  De peilingen in Iowa zijn redelijk enerverend in de zin dat ze mekaar met het grootste gemak tegenspreken. In de recentste poll, van tv-zender NBC, staat Trump aan de leiding met 32 procent, gevolgd door Cruz met 25 procent en Marco Rubio met 18 procent. Ongeveer tegelijk is er ook een peiling die Rubio op 14 procent plaatst, en Cruz op 23. Maar zelfs met 14 procent boekt Rubio vooruitgang en staat hij solide op de derde plaats. Als dat maandag de uitslag is, kan Rubio het als een flukse vooruitgang uitleggen. Ook opmerkelijk: in de twee peilingen zakt Cruz van 29-31 procent - zijn resultaat in voorbije weken.

 • Rudi Rotthier

  Cruz: waarom is hij in Canada geboren?

  De vragen die Google oppikt voor Ted Cruz tonen enig resultaat voor de Trump-campagne. Trump hamert al enige weken op de dubbele nationaliteit van Cruz. Twee van de meestgestelde vragen slaan daarop.

  Het is nog altijd beter dan wat Rand Paul overkomt. De twee meestgestelde vragen zijn: doet hij mee voor het presidentschap, en hoe groot is hij?

  Overigens: Huckabee wekte tijdens het eerse debat van de vier kandidaten meest Google-activiteit op, maar Carly Fiorina kreeg de grootste appreciatie.

Onze partners