Live Herlees Ferguson: relatief rustige nacht, tientallen solidariteitsbetogingen

26/11/14 om 00:57 - Bijgewerkt om 06:12

Na een gewelddadige maandagnacht moesten 2.200 leden van de Nationale Garde de Amerikaanse stad Ferguson een rustige nacht garanderen. De sfeer was gespannen, her en der waren er schermutselingen, een politieauto werd in brand gestoken, maar dit keer traden de ordekrachten meteen, en met overmacht, op. Op tientallen plaatsen in Verenigde Staten werden vreedzame, maar boze, resolute manifestaties tegen politiegeweld gehouden.

Herlees Ferguson: relatief rustige nacht, tientallen solidariteitsbetogingen

© Reuters

 • Rudi Rotthier

  Arrestaties

  De betogers in Ferguson die van straat weggestuurd zijn, zetten elders hun demonstratie verder. Al bij al verloopt dat rustig, maar er worden toch enkele arrestaties verricht.

 • Rudi Rotthier

  Drastische aanpak

  Nadat ook een tweede politieauto door mekaar wordt geschud, maakt de politie de straten 'schoon'. Iedereen wordt aangemaand de straten te ontruimen. De pers gaat daar in elk geval op in. Manifestanten die weigeren de straat te verlaten, worden weggedragen.

 • Rudi Rotthier

  Politieauto in brand

  Na een gespannen maar vreedzame avond zijn er nu toch incidenten in Ferguson. Een politieauto is in de buurt van het gemeentehuis in brand gestoken en er worden arrestaties verricht.

 • Rudi Rotthier

  Politie actief in Ferguson, afzijdig elders

  De rapporten uit de verschillende manifestaties zijn gelijklopend. Er is een grote politiemacht op de been, maar ze houdt zich afzijdig. En de manifestanten zorgen zelf voor ordehandhaving. In Ferguson daarentegen grijpt de politie gauw in, al is daar vannacht weinig reden toe.

  In New York zijn enkele honderden manifestanten op weg naar Times Square.

  Manifestanten in Los Angeles betuigen hun solidariteit met slachtoffers van politiegeweld

  Manifestanten in Los Angeles betuigen hun solidariteit met slachtoffers van politiegeweld © Reuters

 • Rudi Rotthier

  Enkele arrestaties

  De tactiek van de politie in Ferguson is duidelijk anders dan gisteren. Gisteren werden politie-instructies door manifestanten straal genegeerd. Nu grijpt de politie bij het minste in. Twee personen die op de weg gaan staan, aan het politiebureau, terwijl de politie hen aanmaant op de trottoirs te blijven, worden gearresteerd. De arrestanten roepen naar de andere manifestanten: 'Doe niet wat de killers zeggen'. Er zijn enkele honderden manifestanten, maar misschien meer journalisten en ook meer politiemensen.

  In New York zijn duizend of zo manifestanten vreedzaam onderweg. Ook in Detroit, Boston, Atlanta en nog enkele tientallen steden wordt gemanifesteerd. Er zijn geen meldingen van geweld.

 • Rudi Rotthier

  Vele manifestaties

  Op dit ogenblik is er elders meer activiteit dan in Ferguson. In 37 staten zijn manifestaties aan de gang of gepland uit sympathie met Michael Brown en diens familie.

 • Rudi Rotthier

  Darren Wilson: 'Zuiver geweten'

  Politieagent Darren Wilson, die gisteren vernam dat hij vrijuit gaat, sprak sindsdien met de Amerikaanse zender ABC, die het gesprek van een uur in episodes uitzendt. In vrijgegeven fragmenten geeft Wilson zijn versie van de feiten.

  Hij riep Brown bij zich, en die sloeg enkele keren de autodeur dicht, gaf hem twee slagen in het gezicht. Daarna greep Brown de loop van zijn pistool. Wilson probeerde te schieten, maar het wapen blokkeerde. Na enkele pogingen lukte het wel. Het was het eerste schot dat hij als agent afvuurde. Daarop vertrok Michael Brown. Wilson waarschuwde zijn collega's en zette dan de achtervolging in. Hij handelde volgens de geijkte procedures, legt hij uit. Hij kon volgens die procedures niet anders dan Brown achterna gaan. En vervolgens moest hij wel schieten, uit zelfverdediging, toen Brown rechtsomkeer maakte en op hem afkwam. Hij heeft spijt dat er een leven verloren gegaan is, maar "ik heb een zuiver geweten. Ik weet dat ik mijn job correct hebt gedaan".

  Had Brown op een bepaald moment zijn handen in de lucht?

  "No way", aldus Wilson.

 • Rudi Rotthier

  De juridische mogelijkheden

  De ontslagnamende Amerikaanse minister van Justitie Eric Holder zegt in een persbijeenkomst dat er op nationaal niveau nog twee lopende onderzoeken worden afgewerkt. Het ene onderzoek gaat over de dood van Michael Brown, het tweede over de reactie van de politie op de rellen die kort daarna uitbraken.

  De familie van Brown verwacht weinig van het federaal onderzoek omdat de bewijstlast daar groter is dan bij de Grand Jury. De familie overweegt wel een proces aan te gaan om een schadevergoeding van agent Darren Wilson te eisen.

 • Rudi Rotthier

  Vragen rond de rol van de stiefvader van Michael Brown

  De New York Times publiceerde beelden die onmiddellijk na de bekendmaking van de Grand Jury zijn gemaakt. Eerst zien we de moeder van Michael Brown in elkaar storten, en getroost worden door de stiefvader van Brown. Deze laatste roept vervolgens op tot geweld: 'Burn this bitch down'. Hij roept het herhaaldelijk.

 • Rudi Rotthier

  Obama: de frustratie is niet uit de lucht gegrepen

  President Obama, die in Chicago is om zijn migratievoorstellen te bespreken, geeft opnieuw commentaar op de gebeurtenisssen in Ferguson. De frustraties hebben "diepe wortels in vele gekleurde gemeenschappen die voelen dat de wetten niet eenvormig en fair worden toegepast. Dat zal niet overal het geval zijn, en het geldt zeker niet voor de meerderheid van de ordehandhavers, maar het is een indruk die bestaat. Die is geworteld in een realiteit die al lang bestaat. Er zijn productieve wijzen om te reageren. Er zijn destructieve manieren om te reageren. Gebouwen in brand steken, auto's uitbranden, dat zijn destructieve manieren. Dat zijn misdrijven. Er is geen excuus voor geweld.'

  Hij spreekt zich niet uit over de specifieke situatie van Ferguson, zegt hij, maar breder genomen wil hij initiatieven nemen om de verhoudingen tussen politie en de gemeenschappen te verbeteren. 'Zij die de constructieve weg bewandelen, vinden in mij een bondgenoot'. De opleiding van politieagenten kan beter. En het werkt altijd beter als het politiekorps een samenstelling heeft die vergelijkbaar is met die van de buurt.

  Er komt een breder debat over de verhoudingen tussen gemeenschappen en het justitiesysteem, aldus de president.

Onze partners