Hamas wil nieuw staakt-het-vuren, Israël niet

27/07/14 om 14:54 - Bijgewerkt om 16:26

Israël gaat niet akkoord met het staakt-het-vuren van 24 uur dat Hamas wilde, want volgens de Israëlische regeringsleider Benjamin Netanyahu schond de Palestijnse beweging haar eigen bestand.

Hamas wil nieuw staakt-het-vuren, Israël niet

© Belga

Hamas zei zondag bij monde van woordvoerder Sami Abu Suhri dat het een wapenstilstand van 24 uur wilde: van zondagmiddag 14 uur tot maandagmiddag 14 uur lokale tijd (13 uur in België).

Volgens Israëlisch regeringsleider Benjamin Netanyahu waren er na 14 uur lokale tijd nog aanvallen op Israël, dat dus niet instemt met het humanitaire bestand. "We zullen het nodige doen om ons volk te beschermen", zei Netanyahu op CNN.

Rollen omgekeerd

Zaterdagavond waren de rollen nog omgekeerd. Toen was Israël bereid het bestand dat 's ochtends was ingegaan te verlengen, maar Hamas niet. "Er is geen humanitair staakt-het-vuren geldig zonder terugtrekking van de Israëlische tanks uit de Gazastrook", klonk het toen bij een woordvoerder van de Palestijnse beweging.

Het oorlogsgeweld barstte zondagochtend opnieuw helemaal los. Daarbij kwamen volgens de lokale hulpdiensten tien Palestijnen om. De balans na 20 dagen loopt daarmee op tot 1.062 Palestijnse doden, vooral burgers. Aan Israëlische zijde sneuvelden 43 soldaten. Twee Israëlische burgers en één Thaise arbeider kwamen om het leven door raketten van Hamas.

Kalm op het diplomatieke front

Op het diplomatieke front is het kalm. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry zat zaterdag in Parijs samen met diplomatieke vertegenwoordigers van de landen die betrokken zijn bij het conflict, met als doel een permanente wapenstilstand tussen Hamas en Israël te kunnen afdwingen. Tot een concrete oplossing kwam het echter niet.

Hamas wil een opheffing van de blokkade van de Gazastrook, die de economie in het dichtbevolkte gebied verstikt. Israël wil zich pas terugtrekken als de militaire capaciteit van Hamas, dat het beschouwt als een "terroristische organisatie", tot niets herleid is. (Belga/MI)

Onze partners