Gaza: Israël en Hamas houden twaalf uur op met schieten

25/07/14 om 23:54 - Bijgewerkt op 26/07/14 om 02:47

Israël heeft en Hamas hebben toegezegd dat ze twaalf uur lang een staakt-het-vuren in acht zullen nemen in Gaza. Dat gaat zaterdagochtend in. Tegelijkerrtijd komt er internationaal overleg in Parijs.

Gaza: Israël en Hamas houden twaalf uur op met schieten

Een Palestijnse man houdt een meisje vast dat gewond raakte bij de Israëlische beschieting van een VN-school in de Gazastrook. © REUTERS

Een Hamas-verantwoordelijke heeft bevestigd dat Hamas akkoord is met het staakt-het-vuren. Eerder had een Amerikaanse verantwoordelijke gezegd dat Israël zijn akoord had gegeven. Dat werd uiteindelijk ook in een mededeling van het Israëlische leger bevestigd. Israëlische media hadden eerder bericht dat premier Benjamin Netanyahu aan de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry en VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon het staakt-het-vuren had toegezegd.

Terwijl de wapens zwijgen kan de burgerbevolking voedsel en drinkwater inslaan, kunnen de ziekenhuizen zich bevoorraden met medicijnen en kunnen internationale hulporganisaties humanitaire hulp verstrekken.

Overleg in Parijs

Zaterdag vindt in Frankrijk internationaal overleg plaats over de situatie in Gaza. Bedoeling is een bestand tussen Israël en Hamas te bereiken, melden Franse diplomatieke bronnen.

De Franse minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius ziet zaterdag om 11.00 uur zijn ambtsgenoten van de VS, Groot-Brittannië, Duitsland, Italië, Qatar, Turkije en de EU. Doelstelling is de internationale inspanningen te bundelen om zo snel mogelijk de voorwaarden voor een staakt-het-vuren in Gaza te bewerkstelligen.

Ondanks meerdere dagen van intense onderhandelingen kondigde de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry in Cairo aan dat er geen akkoord is bereikt tussen Hamas en Israël. Kerry en VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon hadden opgeroepen tot een staakt-het-vuren van zeven dagen. (Belga/TV)

Onze partners