Israëlisch leger hervat militaire operaties in Gazastrook

27/07/14 om 09:12 - Bijgewerkt om 10:07

Omdat Hamas het humanitair bestand - dat tot zondagavond moest duren - verwierp, hervat nu ook het Israëlisch leger zijn militaire operaties in de Gazastrook - "ter land, ter zee en in de lucht".

Israëlisch leger hervat militaire operaties in Gazastrook

© Belga

Het Israëlische leger heeft zondagochtend zijn militaire operaties in de Gazastrook hervat.

Nochtans had Iraël een verlenging van het humanitaire bestand, dat zaterdagochtend ingegaan is, tot zondagavond goedgekeurd.

Maar Hamas verwierp dit bestand, zo lang er zich Israëlische tanks in de Gazastrook bevonden. Zaterdagavond is de Palestijnse beweging opnieuw begonnen met het afvuren van raketten op Israël - Hamas eiste de raketbeschietingen van zaterdagavond zelf op. Ook in de nacht van zaterdag op zondag en zondagochtend bleven er raketten afgevuurd worden vanuit Gaza op Israël, meende het Israëlische leger.

In eerste instantie riposteerde het Israëlische leger naar eigen zeggen niet, toch niet met luchtaanvallen. "Om het bestand te respecteren", volgens een legerwoordvoerder.

Zondagochtend heeft Israël zijn luchtaanvallen op Gaza dan toch weer hervat. "Wegens de onafgebroken raketbeschietingen van Hamas tijdens het humanitair bestand, hervat het leger onmiddellijk zijn activiteiten in de Gazastrook - ter land, ter zee en in de lucht", luidt het in een communiqué.

Bij de Israëlische aanvallen op de Gazastrook kwamen meer dan 1.000 Palestijnen om het leven, vooral burgers. Aan Israëlische zijde sneuvelden volgens de laatste berichten 43 soldaten. Twee Israëli's en één Thaise arbeider kwamen om door raketten. (Belga/MI)

Lees meer over:

Onze partners