Hamas verbreekt staakt-het-vuren met raketbeschietingen op Israël

26/07/14 om 20:05 - Bijgewerkt om 22:48

De Palestijnse islamistische beweging Hamas heeft zaterdagavond 7 raketbeschietingen op Israël opgeëist en verwierp daarmee de verlenging van het humanitair staakt-het-vuren.

Hamas verbreekt staakt-het-vuren met raketbeschietingen op Israël

Het rookspoor van een eerdere raketbeschieting op Israël, op 24 juli 2014. © Reuters

'Er zijn raketten afgevuurd op Israël ondanks de verlenging van het humanitair staakt-het-vuren', schreef legerwoordvoerder Avital Leibovich zaterdagavond op zijn Twitter-account. Een andere woordvoerder zei aan het Franse nieuwsagentschap AFP dat er drie mortiergranaten waren afgevuurd.

Inmiddels heeft de Palestijnse islamistische beweging Hamas de raketbeschietingen op Israël opgeëist - het zouden er zeven zijn geweest, waarvan twee op Tel Aviv.

Hamas verwierp zo een verlenging van het humanitair staakt-het-vuren. Israël had nochtans wel aanvaard om het staakt-het-vuren op de Gazastrook met vier uur te verlengen, van het aanvankelijk afgesproken eindtijdstip 20 uur (19 uur in België) tot 23u lokale tijd (22u bij ons). De internationale gemeenschap had opgeroepen het bestand tussen Israël en het Palestijnse Hamas, dat de Gazastrook controleert, te verlengen.

Het staakt-het-vuren was sinds zaterdagochtend van kracht. Enkele uren na de start werden er volgens de hulpdiensten een heel aantal - volgens de laatste berichten minstens 130 - Palestijnse lichamen van onder het puin gehaald. En vlak voor het ingaan van het staakt-het-vuren zijn er volgens het Israëlische leger ook drie Israëlische soldaten om het leven gekomen.

Sinds de operatie 'Protective Edge' van start ging op 8 juli zijn er al 40 Israëlische militairen omgekomen. Het Israëlische leger heeft zulke zware verliezen niet meer geleden sinds de oorlog tegen de Libanese Hezbollah in 2006, toen er 119 soldaten stierven. Ook kwamen al meer dan duizend Palestijnen om, vooral burgers. (Belga/MI)

Onze partners