Gewonde persfotograaf Conroy uit Syrië gesmokkeld

28/02/12 om 11:49 - Bijgewerkt om 11:49

De Britse persfotograaf Paul Conroy, die bij een granaataanval gewond raakte, is 'veilig en wel' naar een Libanees ziekenhuis in Beiroet gesmokkeld.

De bij een bombardement van het Syrische regeringsleger op de wijk Babr Amr in de Syrische stad Homs gewond geraakte Britse persfotograaf Paul Conroy is "veilig en wel" aangekomen in Libanon, na Syrië te zijn buitengesmokkeld. De vader van Conroy heeft de evacuatie tegenover Britse media bevestigd.

Hij is opgenomen in het Amerikaans Hospitaal in de Libanese hoofdstad Beiroet, zo heeft de Syrische activist Aboe Mohammed in het noorden van Libanon tegenover het Duitse persbureau DPA gezegd.

Granaat

Conroy werd door een granaat geraakt aan een been en de maag tijdens de beschieting waarin oorlogscorrespondente Marie Colvin en de Franse persfotograaf Remi Ochlik het leven lieten. De Franse journaliste Edith Bouvier liep meerdere beenbreuken op. Zij weigert Homs te verlaten totdat de Syrische regering garandeert dat haar foto's en opnames niet worden vernietigd, zo heeft de Britse kwaliteitskrant The Guardian gemeld op gezag van de Syrische oppositiegroep Locale Coordinatie Comitées.

Bouvier zou twee keer hebben geweigerd in een ziekenwagen van de Rode Halve Maan, het Rode Kruis in de islamitische wereld, te stappen.

Eerdere evacuatieplannen voor de twee gewonde verslaggevers stootten op problemen in verband met de veiligheidssituatie en de moeilijke communicatie, aldus SkyNews.

Conroy wilde enkel vertrekken met lichaam Colvin

Conroy zou ook hebben geweigerd te vertrekken zonder het stoffelijk overschot van Colvin, niettegenstaande hij een levensbedreigende infectie riskeerde als zijn wonden geen behandeling zouden krijgen.

Volgens de BBC is Conroy Syrië buitengesmokkeld met hulp van de Syrische oppositie en het "Vrije Syrische Leger". (Belga/SD)

Onze partners