Gaza: Hamas verwerpt Egyptisch voorstel tot wapenstilstand

15/07/14 om 02:09 - Bijgewerkt om 02:52

Gaza: Hamas verwerpt Egyptisch voorstel tot wapenstilstand

Israëlische soldaten patrouilleren nabij de grens met de Gazastrook. © REUTERS

"We verwerpen elk staakt-het-vuren voordat er een akkoord wordt bereikt", luidt het in de mededeling die woordvoerder Sami Abu Zuhri verstuurde. "In oorlogstijd ga je niet de wapens neerleggen, om pas daarna te onderhandelen", luidt het verder. "Hamas weigert te ontwapenen, want we worden nog altijd bezet. Het volk heeft het recht om zichzelf te verdedigen."

Israëlische regering overlegt

Hamas eist dat eerst de Israëlische bombardementen ophouden en dat er werk wordt gemaakt van het opheffen van de in 2006 ingestelde blokkade van de Gazastrook. Ook moet de grenspost met Egypte in Rafah worden geopend. Daarnaast vraagt de islamistische organisatie dat de gevangenen die in 2011 in ruil voor de Israëlische soldaat Gilad Shalit vrijgekomen waren maar nadien weer werden opgepakt, opnieuw op vrije voeten komen.

Het Egyptische voorstel voorziet een wapenstilstand die vanaf dinsdag 8.00 uur (Belgische tijd) begint. Binnen de 48 uur moeten dan topdelegaties uit Israël en de Palestijnse Gebieden naar Caïro reizen om onrechtstreekse gesprekken te voeren. Bovendien is volgens het plan de opening van de grensovergangen naar Gaza voorzien.

Eerder werd bekend dat de Israelische regering het Egyptische plan zou bespreken. Volgens de krant Haaretz zou premier Benjamin Netanyahu zich achter het voorstel scharen. Vooral de radicale nationalisten binnen de Israëlische regering zouden zich tegen het plan verzetten.

186 doden

De Israëlische luchtaanvallen op de Gazastrook hebben op een week tijd al aan 186 mensen het leven gekost, zo zeggen de Palestijnse hulpdiensten, die ook melding maken van 1.287 gewonden. Maandag kwamen minstens twaalf Palestijnen, onder wie twee kinderen, om bij een luchtaanval. Nog twee anderen - een man en een vrouw - overleden aan de verwondingen die ze zondag hadden opgelopen.

Het nieuwe Israëlische offensief is daarmee dodelijker dan dat van november 2012, toen eveneens geprobeerd werd om met geweld een einde te maken aan de raketaanvallen vanuit de Gazastrook. Toen lieten op een week tijd 177 Palestijnen en zes Israëliërs het leven. (Belga/TV)

Onze partners