Franse premier betrekt Marianne met blote borst bij boerkinidebat

30/08/16 om 15:44 - Bijgewerkt om 16:01

In het boerkinidebat in Frankrijk zorgt premier Manuel Valls voor ophef bij politici en historici door te verwijzen naar Marianne, een symbool van de Franse republiek en vaak met één blote borst afgebeeld.

Franse premier betrekt Marianne met blote borst bij boerkinidebat

Manuel Valls © Belga Image

Op een bijeenkomst van de Socialistische Partij in Toulouse verwees Manuel Valls naar Marianne als voorvechtster van de vrijheid en de vrouwenrechten. 'Haar borst is bloot omdat zij het volk voedt. Ze draagt geen sluier omdat ze vrij is', aldus de premier.

Terechtgewezen

Niet alleen kreeg Valls na die woorden geen applaus van zijn partijgenoten en collega-ministers Marisol Touraine (Sociale Zaken) en Najat Vallaud-Belkacem (Onderwijs), hij wordt ook terechtgewezen door politieke tegenstanders en historici.

Zo historica Mathilde Larrère, expert in de Franse Revolutie, de regeringsleider ervan dat hij de Republiek en de vrouwenrechten door elkaar haalt. Op Twitter deed ze haar hele verhaal uit de doeken. 'De ontblote borst is gebaseerd op het model van oude allegorieën, zonder dat dat iets betekent. Het is gewoon een artistieke code'.

Twee afbeeldingen

Volgens Larrère is Marianne een allegorie en circuleerden er tijdens de 19de eeuw twee concurrerende afbeeldingen van haar, één met bedekte borsten en zonder wapen en één met ontblote borst, Frygische muts en wapen. De eerste Marianne was het symbool van de meer conservatieve revolutionairen, de tweede van de radicale revolutionairen. 'En geen van beiden wilden vrouwen meer vrijheden of stemrecht geven', zegt ze.

Anderen, zoals Cécile Duflot van de groenen, wezen er fijntjes op dat Marianne op veel afbeeldingen dus rondloopt met een hoofdbedekking, de Frygische muts. (KVDA)

Onze partners