Franse Assemblée keurt omstreden belastinghervorming van Macron goed

De Franse president Macron © reuters

De nieuwe wet voorziet in een verregaande afschaffing van de vermogensbelasting

Het lagerhuis van het Franse parlement, de Assemblée Nationale, heeft met een grote meerderheid het eerste luik van de begroting goedgekeurd, waartoe ook de omstreden belastinghervorming van president Emmanuel Macron behoort. De nieuwe wet, die wel nog langs de Senaat moet passeren, voorziet in een verregaande afschaffing van de vermogensbelasting.

Dinsdag stemden 365 parlementsleden in met de begroting, 172 tegen en 24 anderen onthielden zich.

Met de nieuwe wetgeving zou de ‘rijkentaks’ vervangen worden door een belasting op vastgoedactiva. Dat moet leiden tot ‘meer productieve investeringen’. Volgens links is de nieuwe regeling enkel maar een ‘geschenk voor de rijken’.

De afschaffing is budgettair wel een risico, want kost meer dan 3 miljard euro. Het afgelopen jaar heeft de vermogensbelasting, die geldt voor iedereen die een vermogen van minstens 1,3 miljoen euro bezit, nog 5 miljard opgebracht. Kapitaalinkomsten (uit beleggingen) zullen op hun beurt worden belast aan een ‘flat tax’ van 30 procent.

Een andere belangrijke maatregel is de geleidelijke afschaffing van de woonbelasting. Die zal in drie jaar tijd voor 80 procent van de huishoudens verdwijnen.

Partner Content