Frankrijk verliest AAA-rating, België blijft ongewijzigd

© AFP

Kredietbeoordelaar Standard & Poor’s heeft de ratings van negen Europese landen verlaagd.

België behoudt zijn (eerder reeds verlaagde) rating, met een outlook op negatief.

Frankrijk en Oostenrijk verliezen hun best mogelijke AAA-rating en krijgen een AA+. Spanje, Italië, Portugal en Cyprus zien hun ratings met twee stappen verlaagd. Duitsland behoudt zijn AAA-rating.

Negatieve outlook

Alle landen van de eurozone krijgen bovendien een negatieve outlook, behalve Duitsland en Slovakije.

“De perspectieven voor Oostenrijk, België, Cyprus, Estland, Finland, Portugal, Frankrijk, Ierland, Italië, Luxemburg, Malta, Nederland, Slovenië, Spanje en Griekenland zijn negatief”, aldus de kredietbeoordelaar in een persbericht. De kans op nieuwe ratingverlagingen in 2012 of 2013 is volgens S&P een op de drie.

Ongelegen

Het verlies van de AAA-rating van Frankrijk is een donderslag voor de Franse president Nicolas Sarkozy. De verlaging komt erg ongelegen voor Sarkozy op 100 dagen verwijderd van de presidentsverkiezingen.

“Dit is geen goed nieuws, maar het is ook geen catastrofe”, relativeerde de Franse minister van Economie François Baroin de ratingverlaging. “Het zijn niet de ratingagentschappen die de Franse politiek sturen”, zei hij op televisiezender France 2 na een crisisvergadering op het Elysée met Sarkozy en premier Fillon.

Baroin sloot een derde besparingsplan alvast uit. “Er komt geen derde besparingsplan, want het is geen kwestie van strenge begrotingsmaatregelen.” Volgens Baroin komt de ratingverlaging door S&P er door een “probleem bij het bestuur” van de eurozone.

Nationale prioriteit
Sarkozy had van het behoud van de AAA-rating nochtans lange tijd een nationale prioriteit gemaakt. Het was volgens hem “een objectief en een verplichting”.

De beslissing van S&P werd verwacht sinds begin december, toen het agentschap ermee dreigde de ratings van 15 landen van de eurozone te zullen verlagen.

De ratingverlaging zou voor Frankrijk wel gevolgen kunnen hebben. Het land moet dit jaar immers voor 178 miljard euro obligaties uitgeven. Een verlaging van de rating vertaalt zich in principe in een stijging van de rentes op die obligaties.

De euro verloor na de bekendmaking van de ratingverlagingen fors terrein ten opzichte van de dollar. De Europese eenheidsmunt viel terug tot zijn laagste niveau sinds augustus 2010.

‘Absurde beslissing’
Eurocommissaris Olli Rehn liet weten “de absurde beslissing te betreuren”. “Ik betreur de beslissing (…) die er komt op het moment dat de eurozone op alle gebieden afdoende maatregelen neemt om een antwoord te bieden op de crisis”, reageerde Rehn in een persbericht. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content