Extreemrechts FN haalt historische zege in Frankrijk

24/03/14 om 08:13 - Bijgewerkt om 08:13

In de Noord-Franse stad Henin-Beaumont heeft het uiterst rechtse Front National meteen de absolute meerderheid gehaald. Ook elders in het land scoort de partij van Marine Le Pen goed.

Extreemrechts FN haalt historische zege in Frankrijk

Front National-leidster Marine Le Pen © BELGAIMAGE

In de Noord-Franse stad Henin-Beaumont heeft het uiterst rechtse Front National in de eerste ronde van de gemeenteraadsverkiezingen meteen de absolute meerderheid gehaald. Zowel het FN als het conservatief rechtse UMP konden profijt halen uit het ongenoegen over het beleid van president Francois Hollande.

Henin-Beaumont is van oudsher een links bolwerk, maar met secretaris-generaal Steeve Briois als kandidaat-burgemeester greep het FN er de macht. Briois haalde in de eerste ronde 50,26 procent van de stemmen. Het FN leidt ook in de peilingen in steden als Beziers, Avignon en Perpignan.

FN-voorzitter Marine Le Pen, die in Henin-Beaumont woont, ontwaart in de resultaten het einde van het Franse tweepartijenlandschap. Ook de voorzitter van de conservatieve oppositiepartij UMP, Jean-Francois Copé, kraaide victorie. Een vijftiental partijtenoren pakte meteen de absolute meerderheid en de UMP zou over het hele land verreweg de meeste stemmen hebben behaald. De PS van president François Hollande kreeg klappen. De socialisten dreigen onder meer Reims, Saint-Etienne, Amiens en Pau te verliezen.

In Parijs heeft UMP-kandidate Nathalie Kosciusko-Morizet volgens peilingen een lichte voorsprong op PS-kandidate Anne Hidalgo, maar ze houdt haar kansen gaaf voor de tweede ronde. Volgende zondag vindt immers een tweede ronde plaats in de steden en gemeenten waar niemand een absolute meerderheid haalde. Enkel partijen die minstens 10 procent haalden, mogen nog meedoen. Het FN haalde die drempel in grote steden als Lyon, Marseille, Rijsel en Straatsburg en Le Pen kondigde al aan dat ze haar kandidaten waar mogelijk opnieuw in de strijd zal gooien.

'PS zal alles doen om machtsgreep FN te vermijden'

De woordvoerder van de PS liet al verstaan dat zijn partij 'alles zal doen' om te vermijden dat het FN de macht grijpt. De partij lijkt bereid kandidaten terug te trekken, zodat de tegenstand tegen het FN niet verdeeld wordt. Copé daarentegen zei dat de UMP nergens zal oproepen om voor de PS te stemmen.

Premier Jean-Marc Ayrault riep zijn landgenoten alvast op om deel te nemen. Zondag bleef 38,6 procent van de kiezers afwezig. Dat is vijf procent meer dan bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen in 2008. De stembusgang werd bestempeld als de eerste electorale test voor Hollande. De socialist is intussen twee jaar aan de macht, maar hij is er nog niet in geslaagd de Franse economie uit het sukkelstraatje te halen en de hoge werkloosheidscijfers te doen dalen. (Belga/SD)

Onze partners