Extreemrechts behaalt twintig parlementszetels in Zweden

20/09/10 om 09:21 - Bijgewerkt om 09:21

De centrumrechtse alliantie van aftredend premier Fredrik Reinfeldt won de verkiezingen, maar grijpt naast een absolute meerderheid.

Extreemrechts behaalt twintig parlementszetels in Zweden

© EPA

De centrumrechtse alliantie van aftredend premier Fredrik Reinfeldt heeft de parlementsverkiezingen in Zweden gewonnen, maar grijpt net naast een absolute meerderheid. De extreemrechtse Zweedse Democraten behalen hun eerste zetels.

De coalitie van Reinfeldt verzekerde zich van 172 van de 349 zetels, drie te weinig voor een absolute meerderheid. "Niet het resultaat dat ik gehoopt had," gaf Reinfeldt toe.

Het linkse blok onder leiding van de sociaaldemocrate Mona Sahlin strandde op 156 zetels.

De extreemrechtse Zweedse Democraten van Jimmie Aakesson haalden 20 zetels, en zullen voor het eerst in het parlement vertegenwoordigd zijn.

Groenen

Reinfeldt weigert echter in zee te gaan met Zweedse Democraten en mikt op een alliantie met de groenen, die deel uitmaken van het linkse blok met de sociaaldemocraten.

Kopstuk Maria Wetterstrand liet wel al weten dat het "zeer moeilijk wordt voor haar partij om na deze campagne de groene kiezers in de ogen te kijken en hen te vertellen dat ze met deze regering gaat samenwerken."

Reinfeldt sluit ook samenwerking met de sociaaldemocraten niet uit.

Onze partners