Eva Joly presidentskandidaat voor Franse groenen

12/07/11 om 15:24 - Bijgewerkt om 15:24

De Frans-Noorse voormalige rechter Eva Joly heeft de voorverkiezingen van de Franse ecologische partij voor de presidentsverkiezingen van 2012 gewonnen.

Eva Joly presidentskandidaat voor Franse groenen

© Reuters

Het is haar tegenstander, de voormalige televisieman Nicolas Hulot, die dat bekend maakt.

'De voorverkiezingen van Europe Ecologie-Les Verts (EELV) brengen een duidelijke stem en ondubbelzinnige keuze. Er rest me niets anders dan de keuze te respecteren en Eva Joly en de partij succes te wensen met de campagne voor de presidentsverkiezingen', schreef Hulot in een verklaring.

Frontaal tegen Sarkozy in
Tijdens de eerste ronde van de voorverkiezingen haalde Joly 49,75 procent van de stemmen, tegen 40,22 voor Hulot. Joly is het boegbeeld van een ecologische politiek die frontaal tegen Nicolas Sarkozy ingaat.

Steun van Daniel Cohn-Bendit
De eerste resultaten van de tweede ronde van de voorverkiezingen toonden zondag al aan dat de Frans-Noorse ruim aan de leiding stond. De 67-jarige voormalige rechter werd in de jaren 90 beroemd omwille van haar rechtspraak die de Franse regering en zakenwereld niet ontzag.

Ze is betrekkelijk nieuw in de politiek, maar kreeg in de voorverkiezingen steun van de fractievoorzitter van de Groenen in het Europees Parlement, Daniel Cohn-Bendit. (Belga/SD)

Onze partners