Europees parlement wil einde Roma-uitwijzingen

09/09/10 om 13:22 - Bijgewerkt om 13:22

Dat staat in een resolutie die donderdag in Straatsburg werd aangenomen. De Franse regering is dat niet van plan.

Het Europees parlement vraagt Frankrijk en andere EU-landen de uitzettingen van Romazigeuners onmiddellijk stop te zetten. Dat staat in een resolutie die donderdag werd aangenomen.
Er lagen twee resoluties voor ter stemming. Een tekst die gezamenlijk werd ingediend door de socialisten, de liberalen, de groenen en enkele kleinere linkse fracties werd aangenomen met 337 stemmen tegen 245.

In de resolutie verklaart het Europees parlement zeer ongerust te zijn over de maatregelen van de Franse overheid en van andere overheden ten aanzien van de Romazigeuners met het oog op hun uitzetting uit het land.

De tekst vraagt de overheden om de uitzettingen onmiddellijk op te schorten. Volgens het Europees parlement zorgen ze voor een golf van stigmatisering ten aanzien van de Roms en een algehele neerbuigendheid ten aanzien van hen in het politieke discours.

Volgens Frankrijk zijn de uitzettingen van de Romazigeuners na de ontmanteling van hun kampen in overeenstemming met de Franse wetten en de Europese regels.

De resolutie vraagt ook maatregelen van de Europese Commissie en de EU-regeringen om de Roma te integreren.

'Geen sprake van opschorting'

In een reactie liet de Franse minister van Migratie Eric Besson donderdag weten dat er geen sprake van is dat Frankrijk de uitwijzigingen van Romazigeuners gaat opschorten.

Dat zei hij tijdens een bezoek aan Boekarest in Roemenië, het land waar veel zigeuners naar worden uitgewezen. Volgens Besson hoeft Frankrijk zich niet neer te leggen bij een 'politiek diktaat' van het Europees parlement.

Onze partners