Europa lijdt onder het barre winterweer

01/12/10 om 13:09 - Bijgewerkt om 13:09

Tal van Europese landen hebben te lijden onder de koude en de sneeuwval.

Het winterweer leidt tot zware hinder in Europa. In Groot-Brittannië is de luchthaven van Gatwick, de tweede van het land, tot donderdagmorgen gesloten. In Frankrijk is het verkeer van vrachtwagens in verschillende departementen verboden.

Gatwick ligt op 45 kilometer ten zuiden van het centrum van Londen. Het is inzake aantallen passagiers de achtste luchthaven van Europa. Ook de luchthaven van het Schotse Edinburgh blijft tot donderdagmorgen dicht.

De internationale luchthaven van Genève was woensdag eveneens dicht. Op de Nederlandse luchthaven Schiphol werden vertragingen en annuleringen gemeld.

Vrachtwagenverkeer verboden

In Frankrijk raakten duizenden vrachtwagens geblokkeerd door de sneeuwval. De overheid besliste dat vrachtwagenverkeer in twaalf departementen tot nader order verboden is. In Lyon viel donderdagmorgen twintig centimeter sneeuw.

In Polen daalde de temperatuur in de nacht van dinsdag op woensdag op sommige plaatsen tot bijna dertig graden onder nul. Volgens de berichten hebben felle vrieskou en alcohol aan acht mensen het leven gekost.

Ook het noorden van Iyalië ligt onder een sneeuwtapijt. De stad Milaan en de regio Lombardije in het algemeen kregen af te rekenen met zware sneeuwval. Venetië staat onder water.

Het winterweer verstoorde woensdag het Eurostar-verkeer tussen Londen, Parijs en Brussel. Verschillende treinen werden afgeschaft.

Daklozen binnen

In Amsterdam moeten alle daklozen door het winterweer 's nachts verplicht binnen slapen. De burgemeester heeft daartoe een noodverordening afgekondigd.

De maatregel werd dinsdagavond van kracht. Dak- en thuislozen mogen tot zeven uur 's ochtends niet op straat verblijven. Wie dat wel doet, kan onder dwang naar een opvangplaats worden gebracht.

Lees meer over:

Onze partners