EU-Commissie onderzoekt Deense grenscontroles

Manuel Barroso, carries a sign reading 'Zoll Douane' during the official ceremony to open Germany's borders to its eastern neighbour Poland in Zittau, Germany, 21 December 2007. In © Belga

De Europese Commissie stuurt experten naar Denemarken om er de controles te onderzoeken die de Denen hebben ingesteld ‘de grensoverschrijdende misdaad aan te pakken’.

Concreet gaat de Commissie na of Denemarken de Europese regels rond vrij verkeer van personen respecteert. Het was de woordvoerder van Cecilia Malmström, eurocommissaris voor Binnenlandse Zaken, die de missie woensdag aankondigde.

‘We gaan na hoe de grenscontroles worden uitgevoerd, wat er precies de bedoeling van is, waar ze worden uitgevoerd, of er speciale voorzieningen getroffen worden en wat hun exacte impact is op het vrij verkeer’ van goederen en personen, zei hij.

‘Schengen’ met de voeten getreden?
De beslissing van de Deense regering om controles aan de grenzen met Zweden en Duitsland in te voeren, wordt in de Europese wandelgangen op felle kritiek onthaald. Onder de regels van het Schengenverdrag worden controles aan de Europese binnengrenzen slechts bij hoge uitzondering toegestaan. Het is dan ook de vraag of de Denen ‘Schengen’ niet met de voeten treden.

Schengencode in vraag gesteld

Over de Schengencode wordt al enkele maanden stevig gedebatteerd. Op vraag van Italië en Frankrijk komt de Commissie na de zomer zelfs met een concreet voorstel om via het invoeren van binnengrenscontroles de Schengensamenwerking te ‘vrijwaren’. Maar zolang de
huidige regels van kracht zijn, wil Cecilia Malmström ze dus ook doen naleven.

Commissaris Malmström zelf waarschuwt in een communiqué dat, mocht het onderzoek aan het licht brengen dat de grenscontroles illegaal zijn, ‘de Commissie gebruik zal maken van haar bevoegdheden’.

50 Deense agenten extra
Voorlopig ontplooiden de Denen al dertig extra politieagenten op een autosnelweg aan de grens met Duitsland en nog eens twintig meer in een ferryterminal die Denemarken met Zweden verbindt. Hoe die agenten te werk gaan, gaat de Commissie nu dus ter plaatse onderzoeken. (Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content