Egyptische premier beëindigt bezoek aan Gaza voortijdig

15/11/12 om 22:10 - Bijgewerkt om 22:10

De Egyptische premier Hisham Qandil heeft zijn bezoek aan de Palestijnse Gazastrook voortijdig beëindigd na nieuwe Israëlische luchtaanvallen op Gaza

Egyptische premier beëindigt bezoek aan Gaza voortijdig

© Reuters

Qandil stapte aan de grensovergang bij Rafah in een helikopter en vloog terug naar Cairo. Aanvankelijk was het de bedoeling dat hij bleef tot na het vrijdaggebed, maar Qandil besloot zijn bezoek in te korten na nieuwe Israëlische luchtaanvallen op Gaza.

Tijdens zijn bezoek verklaarde Qandil aan reporters in Gaza dat Egypte zich nog meer zal inspannen voor een wapenstilstand in het conflictgebied. "We mogen niet zwijgen over deze tragedie, de hele wereld draagt de verantwoordelijkheid om het geweld een halt toe te roepen, Israël moet zijn beloften nakomen en zich houden aan de akkoorden die het heeft ondertekend", benadrukte de premier. Egypte treedt in het conflict tussen Israël en Hamas op als bemiddelaar.

Qandil riep het Palestijnse volk daarnaast op om zich te verenigen, daarmee verwijzend naar de verdeeldheid tussen Gaza en de Westelijke Jordaanoever, waar respectievelijk Hamas en de Palestijnse Autoriteit de macht hebben.

De Israëlische strijdkrachten bombarderen sinds dagen de Gazastrook, terwijl militante Palestijnen Israëlische steden met raketten beschieten.

Tijdelijke onderbreking luchtaanval
Israël schortte deze ochtend tijdelijk het luchtoffensief op naar aanleiding van het bezoek van Qandil, maar die opschorting hield niet lang stand, want Israël voerde uiteindelijk toch een luchtaanval uit op Gaza, waarbij twee Palestijnen om het leven kwamen.

Volgens een woordvoerder van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu had de radicale Palestijnse beweging Hamas, die in Gaza aan de macht is, het tijdelijke bestand niet gerespecteerd. Voorwaarde was immers dat de Palestijnse militanten in Gaza gedurende het tijdelijke bestand geen nieuwe raketten zouden afvuren richting Israël.

'Onaanvaardbaar'

Groot-Brittannië legt de hoofdverantwoordelijkheid voor de escalatie van geweld bij de Palestijnse organisatie Hamas. De toenemende raketbeschietingen vanuit de Gazastrook op Israël zijn niet aanvaardbaar, zei een woordvoerder in Downing Street.

De Britse minister van Buitenlandse Zaken William Hague waarschuwt Israël ook voor de gevolgen van een grondoffensief in de Gazastrook. De Israëlische regering moet er zich van bewust zijn dat dit in het verleden tot een groot verlies aan steun en sympathie in de hele wereld heeft geleid.

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Ahmet Davutoglu heeft de Israëlische aanvallen op de Gazastrook als "een misdaad tegen de menselijkheid" omschreven. Met bloedbaden en aanvallen kan in het Midden-Oosten geen vrede bereikt worden, citeerden de Turkse media de minister.Hij verweet Israël de Gazastrook in een gevangenis veranderd te hebben.

Israël bereid 'alle middelen' in te zetten

Israël is echter bereid om 'alle middelen' in te zetten om de 'capaciteit van de terroristische infrastructuur van Hamas te neutraliseren', zegt de Israëlische ambassadeur in België Jacques Revah.

"Alle middelen behoren tot de mogelijkheden", zo verklaarde Revah. Volgens Revah vormt de operatie een antwoord op het toenemend aantal raketaanvallen tegen Israël. In de laatste maand en de laatste 24 uur voor de aanval op de militaire chef van Hamas werden er volgens de ambassadeur respectievelijk 800 en 120 raketten afgevuurd.

Zware nacht

In de loop van de nacht waren er aanhoudende beschietingen op Gaza. "Er waren 130 raids tijdens de nacht", aldus een woordvoerder van Hamas. Het aantal doden in de Gazastrook steeg naar 19 Palestijnen, onder wie verschillende kinderen. Een baby overleed in een ziekenhuis aan zijn verwondingen, aldus het ministerie van Gezondheid in Gaza. Er vielen ook 235 gewonden.

In de vroege ochtend ging Israël opnieuw over tot zware bombardementen op de Gazastrook. Verschillende aanvallen troffen Gaza-Stad, zo stelde het Franse persagentschap AFP ter plaatse vast.

Palestijnse militanten bestookten op hun beurt Israëlisch grondgebied. Volgens de Israëlische media raakte daarbij niemand gewond.

Israëlisch grondoffensief
Berichten over een blijkbaar al begonnen Israëlisch grondoffensief in de Gazastrook werden door de strijdkrachten en Buitenlandse Zaken ontkend.

Ook in het gebied aan de Middellandse Zee was over een inval van Israëlische troepen niets bekend. Wel werden troepen naar de regio verplaatst om voor een mogelijk opmars paraat te staan, indien het bevel zou komen, zei een topambtenaar in Tel Aviv. 16.000 reservisten werden opgeroepen.(Belga/INM)

Naar aanleiding van het escalerende geweld heeft Buitenlandse Zaken het reisadvies voor Israël aangepast. Reizigers worden aanbevolen zich te melden bij één van de Belgische diplomatieke posten. De Belgische reizigers kunnen zich melden bij de ambassade in Tel Aviv en/of het consulaat-generaal in Jeruzalem. Buitenlandse Zaken raadt niet-essentiële reizen naar de grensgebieden met Gaza en Libanon formeel af.

Meer informatie op http://diplomatie.belgium.be/

Lees meer over:

Onze partners