Eerste lesbische moslimkoppel getrouwd in Verenigd Koninkrijk

Twee vrouwen uit Pakistan zijn als eerste lesbische moslimkoppel in het VK in het huwelijk getreden. ‘Ook bij Belgische moslims blijft zo’n openlijke coming-out zeldzaam’, zegt Saïd Al Nasser van de Brusselse holebi-organisatie Merhaba.

Rehana Kausar (34) en Sobia Kamar (29), die beiden met een studentenvisum in het Verenigd Koninkrijk verblijven, leerden elkaar kennen tijdens hun studies en wonen naar verluidt al een jaar samen. Na hun huwelijk vroegen ze ook meteen politiek asiel aan. Het koppel ontving al verschillende doodsbedreigingen, zowel uit het Verenigd Koninkrijk als uit Pakistan, waar homoseksualiteit nog steeds verboden is.

De afgelopen jaren kozen al verscheidene Britse holebi-moslimkoppels voor een nikah, een Islamitisch huwelijkscontract. Zo’n nikah wordt echter niet erkend in het Verenigd Koninkrijk, tenzij er een burgerlijke ceremonie op volgt. ‘Het koppel heeft geen Islamitische ceremonie gehad omdat ze geen imam vonden die de dienst wilde uitvoeren’, getuigde een familielid in de Britse krant The Sunday Mercury.

‘Persoonlijke beslissing’

‘Dit land kent ons rechten toe dit is een erg persoonlijke beslissing geweest’, getuigde Kausar in The Sunday Mercury. ‘Niemand heeft er zaken mee hoe we ons privéleven invullen. Het probleem in Pakistan is dat de geestelijken onze maatschappij, die ooit tolerant was en de individuele vrijheden respecteerde, hebben gekaapt.’

In Pakistan staat op homoseksualiteit een gevangenisstraf van twee jaar tot levenslang. Bovendien zijn er geen wetten die discriminatie bestraffen. ‘Er is in Pakistan al een heel voorzichtige stap gezet in de richting van meer sociale zichtbaarheid voor homoseksuele mannen, maar lesbische vrouwen blijven compleet onzichtbaar’, zegt Ruth Hunt van de Britse holebirechtenorganisatie Stonewall.

‘Nog lange weg’

Ook in België blijft het voor de meeste homoseksuele moslims moeilijk om openlijk uit te komen voor hun geaardheid. ‘Zeker wanneer ze een migratie-achtergrond hebben, kiezen weinig homoseksuele moslims voor een coming out’, zegt Saïd Al Nasser van de Brusselse LGBTQI-organisatie Merhaba. ‘Voor erkende vluchtelingen ligt het anders: in het land van aankomst is de familiale druk veel minder omnipresent.’

Ruim duizend holebi’s vroegen in 2012 asiel aan in ons land vanwege hun geaardheid. Van hen kreeg ongeveer een vijfde het statuut van vluchteling. ‘Toch zijn er over de hele wereld meer en meer homoseksuele moslimkoppels die voor elkaar kiezen, hun geloof en geaardheid verzoend hebben en die zelfs hun relatie door een imam laten zegenen’, gaat Al Nasser verder.

Al Nasser erkent dat er ook in België nog een lange weg is af te leggen voor holebi’s met een moslimachtergrond openlijk voor hun geaardheid kunnen uitkomen. ‘Al is het is ook maar de vraag of dat steeds het streefdoel moet zijn’, besluit Al Nasser. ‘Men gaat er in het Westen vaak van uit dat dat een coming-out de beste oplossing is, maar waarom zou iedere holebi daar op dezelfde manier mee moeten omgaan?’ (JDW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content