Donald Trump vergroot voorsprong in nieuwe nationale peiling in VS

03/08/15 om 20:27 - Bijgewerkt om 20:27

In de strijd om de Republikeinse nominatie voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen van volgend jaar breidt Donald Trump de voorsprong op zijn concurrenten nog uit, blijkt uit een nieuwe peiling.

Donald Trump vergroot voorsprong in nieuwe nationale peiling in VS

Donald Trump © Belga Image

Volgens de nationale peiling van de Monmouth University in New Jersey wordt Donald Trump door 26 procent van de Republikeinen gesteund. Dat meldt de politieke nieuwssite The Hill. Hij laat daarmee eerste achtervolger Jeb Bush (12 procent) ver achter zich.

Opmerkelijk is ook dat de steun voor de 69-jarige flamboyante vastgoedmiljardair verdubbeld is sinds midden juli, toen hij nog op 13 procent stond en na Bush volgde. Zijn controversiële uitspraken over Mexicaanse immigranten en het oorlogsverleden van senator John McCain breken hem kennelijk niet zuur op.

Positief

Trump leidt overigens bij alle leeftijdscategorieën en bij zowel mannen als vrouwen.

Daarnaast is ook zijn favorability rating gestegen. Terwijl in juni nog 20 procent van de respondenten een positief beeld van hem had en 55 procent een negatief, is dat nu omgekeerd: 52 procent positief tegenover 35 procent negatief.

Republikeins debat

'De Republikeinse steun voor Trump blijft maar toenemen zonder duidelijk beeld van wie zijn kiespubliek nu eigenlijk is,' citeert The Hill directeur Patrick Murry van het Monmouth University Polling Institute. 'Dat maakt het voor zijn tegenstanders heel lastig om uit te dokteren hoe ze hem moeten aanpakken in het Republikeins debat.'

Dat debat wordt komende donderdag georganiseerd door Fox News. Van de 16 Republikeinse presidentskandidaten zullen er maar 10 mogen deelnemen. Zij worden gekozen op basis van de laatste peiling. Trump is er dus zeker bij.

Tegenkandidaten

Hetzelfde geldt zo goed als zeker voor Bush en Scott Walker, hij is derde met 12 procent in de peiling. Daarna volgen Ted Cruz en Mike Huckabee met elk 6 procent, Ben Carson met 5 procent en Chris Christie, Rand Paul en Marco Rubio met elk 4 procent. John Kasich mag ook hopen met 3 procent.

Dreigen dus uit de boot te vallen: Rick Perry, Bobby Jindal, Rick Santorum, Lindsay Graham, George Pataki en Jim Gilmore. (KVDA)

Onze partners