Trump excuseert zich niet voor aanval op partijgenoot McCain: 'Ik hou van mensen die niet worden gevangengenomen'

20/07/15 om 16:58 - Bijgewerkt om 17:55

Donald Trump is niet van plan zich te excuseren voor zijn verwijten aan John McCain, senator en oorlogsheld. 'Hij zou zich moeten verontschuldigen.'

Trump excuseert zich niet voor aanval op partijgenoot McCain: 'Ik hou van mensen die niet worden gevangengenomen'

Donald Trump en John McCain © Reuters

Donald Trump, een van de vijftien Republikeinse presidentskandidaten, heeft sinds de aankondiging van zijn kandidatuur al enkele controversiële uitspraken op zijn conto staan. Zo joeg hij onder andere de Latino's tegen zich in het harnas door te stellen dat de Mexicaanse inwijkelingen voor geen meter deugen. En nu heeft Trump het aangedurfd om de heldenstatus van senator John McCain in twijfel te trekken, voor sommige Amerikanen een stap te ver. En excuses zal hij daar niet voor aanbieden.

De 78-jarige McCain is een oorlogsheld in de VS omdat hij zes jaar lang vastzat in de beruchte Noord-Vietnamese Hanoi Hiltongevangenis nadat hij in oktober 1967 tijdens een bombardementsmissie werd neergehaald.

Uiteindelijk keerde hij in 1973 aan het einde van de Vietnamoorlog samen met zeshonderd andere krijgsgevangenen als held terug naar de Verenigde Staten. Trump trekt die heldenstatus dus in twijfel.

"Hij is geen oorlogsheld want hij werd gevangengenomen", zo zei Trump op de Family Leadership Summit, een conservatieve bijeenkomst in Iowa. "Ik hou van mensen die niet gevangengenomen worden." Dat was het orgelpunt van enkele dagen over-en-weer-geruzie tussen de twee.

Trump ontliep legerdienst

De woorden van Trump zorgden meteen voor grote verontwaardiging in Republikeinse kringen. Zijn tegenstanders bij de voorverkiezingen haastten zich om de uitspraken te veroordelen.

Trump vindt niet dat hij zich moet excuseren, omdat McCain eerder zijn aanhangers 'crazies' heeft genoemd. 'Hij heeft hen eerst beledigd, en nu beledig ik terug.'

Volgens Politico heeft Trump wel ontkend dat hij gezegd heeft dat McCain geen oorlogsheld is. 'Als iemand gevangengenomen is, dan zie ik hem als oorlogsheld.'

Trumlp gaat wel door met de ruzie: 'Ik ben erg teleurgesteld in John McCain, ik vind dat hij weinig gedaan heeft voor de veteranen. Hij is gewoon weer zo'n 'no action' politicus, die te veel tijd spendeert aan op televisie komen en te weinig aan het doen van zijn werk.'

Donald Trump, 69 intussen, slaagde er in zijn legerdienst te ontlopen door verschillende keren uitstel te verkrijgen, zo blijkt uit documenten die in 2011 door de Amerikaanse media werden gepubliceerd.

McCain was zelf ook presidentskandidaat voor de Republikeinen, en moest het in 2008 opnemen tegen Barack Obama.

Overigens is het niet de eerste keer dat iemands oorlogsverleden wordt in twijfel getrokken. De Republikeinen deden dat bijvoorbeeld met John Kerry, die George W. Bush van zijn tweede termijn wilde houden. Zij beweerden dat hij gelogen had en zijn decoraties dus niet verdiende.

Een brief van Jeb Bush, broer van en nu ook kandidaat, gaat nu de ronde op Twitter. Daarin schrijft Bush aan een generaal dat hij het waardeert dat hij en andere soldaten 'opstaan tegen Kerry'.

Indrukwekkend verhaal

Spijts wat Trump te zeggen heeft over McCain, heeft die laatste een indrukwekkend levensverhaal. Business Insider haalde nog eens de getuigenissen van McCain naar boven., die hij neerpende in Faith Of My Fathers.

McCain kwam zwaar gehavend uit een vliegtuigcrash: hij brak zijn beide armen, de rechter op drie plaatsen, en zijn rechterknie. Bij zijn val kwam hij terecht in een meer. Hij trok met zijn tanden zijn reddingsvest open, en ontsnapte zo aan de verdrinkingsdood. De hel moest dan nog beginnen.

De zwaargewonde John Mccain wordt uit het water gevist, na zijn crash in 1967.

De zwaargewonde John Mccain wordt uit het water gevist, na zijn crash in 1967. © Wikipedia

De latere senator werd uit het water gevist door Vietnamezen, die hem meteen begonnen te mishandelen.

'Honderden Vietnamezen omsingelden me. Ze schreeuwden, spuugden op mij en trapten me. Toen ze me volledig hadden uitgekleed, voelde ik een scherpe pijn in mijn knie. Ik keek naar beneden en zag dat mijn rechtervoet naast mijn linkerknie lag... in een hoek van 90 graden. Iemand brak mijn schouder met de kolf van een geweer. Er stak iemand met een bajonet in mijn enkel en kruis.'

De zwaargewonde John McCain in een Vietnamees gevangenkamp.

De zwaargewonde John McCain in een Vietnamees gevangenkamp. © AFP

Hij werd gered door Vietnamese soldaten, maar kreeg geen verzorging bij hen. Zijn verblijf was een afwisseling van buiten bewustzijn in zijn eigen braaksel liggen, en langdurige ondervragingen.

Toen de Vietnamezen ontdekten dat McCain de zoon was van een bekende admiraal, opereerden ze hem wel. Maar dat werd slecht gedaan, aldus John McCain zelf. 'Mijn knie is nooit genezen.'

De man werd veelvuldig mishandeld, waarbij hij zijn arm voor een tweede keer zou breken. Murw van alle folteringen en de eenzame opsluitingen, heeft hij uiteindelijk bekend 'wat ze ook maar vroegen'. De twee weken daarop 'waren de ergste uit mijn leven. Ik schaamde me. Ik rilde, alsof mijn schande koorts was.'

De zwaargewonde John McCain in een Vietnamees gevangenkamp.

De zwaargewonde John McCain in een Vietnamees gevangenkamp. © AFP

McCain moest daarna nog vier jaar vast zitten, alvorens als krijgsgevangene vrijgelaten te worden.

Onze partners