De Nederlandse troonwissel in 15 cijfers

© AFP
Simon Demeulemeester

Van 5 miljoen (kijkers voor de afscheidstoespraak van Beatrix) tot 2 (kilometer stof voor alle versiering).

De troonwissel in Nederland is een enorm evenement. Dat blijkt uit onderstaande 15 cijfers: van 5 miljoen (kijkers voor de afscheidstoespraak van Beatrix) tot 2 (kilometer stof voor alle versiering).

5 miljoen kijkers voor afscheidstoespraak Beatrix

Dik 5 miljoen mensen keken naar de afscheidstoespraak van koningin Beatrix. Dat schrijft NRC. Bijna 3 miljoen deden dat tussen 20.30 en 20.38 via de NOS. Ongeveer 1,8 miljoen stemden af op RTL en nog eens 328.000 kijkers kozen voor SBS6.

Kostprijs: 5 miljoen euro

De Nederlandse schatkist zal 5 miljoen euro lichter zijn na de troonwissel. Benieuwd of dat naar de zin is van premier Mark Rutte (VVD), die bij de bekendmaking van de abdicatie van koningin Beatrix zei dat de dag van de troonswissel een “onvergetelijk feest” moet worden, “op de sobere wijze die past bij deze tijd”.

NOS investeert 2 miljoen euro

De Nederlandse omroep NOS spendeert 2 miljoen euro aan de live-verslaggeving van de feestelijkheden. Dit wordt overigens hun grootste operatie ooit.

Reclame uitzenden: 45.000 euro per halve minuut

Wie een publicitair graantje wil meepikken van deze Oranjegekte, zal daartoe diep in de buidel moeten tasten: een halve minuut zendtijd kost vandaag 45.000 euro per 30 seconden op de Nederlandse televisie.

Plaats voor 45.000 mensen op museumplein

Wie het Koningsbal wil bijwonen, moet zorgen dat hij of zij bij de eerste 45.000 is. Voor zoveel Oranjefans is immers plaats op het museumplein. Metro weet te melden dat onder meer André Rieu de feestelijkheden zal opluisteren.

10.000 agenten

Een politiemacht van 10.000 agenten zal de veiligheid garanderen. Amsterdam kiest voor een preventieve aanpak. Heel wat politieagenten zullen in burger rondlopen om mensen die zich “verdacht” gedragen aan te spreken. Het motto is die dag: ‘Scherp in het waarnemen, relaxed in het optreden.’ Zo wil de Amsterdamse politie escalatie vermijden.

2.400 mensen in de kerk

2.400 mensen zullen de plechtigheid in de Nieuwe Kerk bijwonen. Onder hen 2.045 genodigden.

1.100 journalisten

Er zijn 1.100 journalisten opgedaagd voor de troonsbestijging van de eerste Nederlandse koning sinds 123 jaar.

900 Willem-Alexandervlaggen

Mocht Willem-Alexander na zijn feestje met de bus of tram huiswaarts keren, dan loopt hij veel kans om zichzelf te zien op een van de 900 Willem-Alexandervlaggen die op bussen en trams hangen.

500 NOS-medewerkers

NOS zet 500 medewerkers in, om niets te missen van de oranje gekte.

123 jaar geleden dat een man koning van Nederland was

Willem-Alexander wordt de eerste man op de Nederlandse troon sinds 123 jaar. Zijn overgrootmoeder Wilhelmina, grootmoeder Julianna en moeder Beatrix hielden al die tijd de troon voor hem warm.

101 schoten

De dag begint “knallend”, zo schrijft NOS, met 101 saluutschoten ter ere van Beatrix. Dat gebeurde ook bij eerdere inhuldigingen, zoals die van Willem I in 1814. De schoten staan symbool voor het verwelkomen van de koningin. Waarom 101? 100 betekent heel veel, en “om het onbegrensde van het eerbetoon aan te tonen komt er nog een schot bij”, legt een woordvoerder van het Nederlandse ministerie van Defensie uit.

10 troonopvolgers in de wachtkamer

Velen zullen Willem-Alexander benijden om zijn kroon. Niet in het minst de 10 troonopvolgers die al even in de wachtkamer van de macht zitten en aanwezig zullen zijn op de plechtigheid. Onder hen onze prins Filip, maar ook kroonprins Maha Vajiralongkorn van Thailand, prins Charles van Wales en kroonprins Naruhito van Japan.

6 protestlocaties

In Amsterdam zijn zes zogenaamde ‘protestlocaties’ ingericht, waar demonstranten hun ongenoegen mogen uiten. Bij de troonsbestijging van Beatrix in 1980 kwam het tot hele zware rellen met krakers, die betoogden onder de strijdkreet ‘Geen woning, geen kroning.’ Op dergelijk massaal protest is vandaag niet gerekend. De veiligheidsdiensten kijken eerder naar een ‘lone wolf’: een enkeling bij wie de stoppen doorslaan.

2 kilometer stof

Alle vlaggen, wimpels en banieren hebben minstens 2 kilometer stof gekost.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content