Commissie vraagt EU-landen Griekenland te helpen bij aanpak vluchtelingencrisis

14/08/15 om 14:52 - Bijgewerkt om 14:58

De Europse Commissie benadrukt dat de landen van de Unie zich solidair moeten tonen met Griekenland wat betreft de opvang van vluchtelingen.

Commissie vraagt EU-landen Griekenland te helpen bij aanpak vluchtelingencrisis

Syrische vluchtelingen in Griekenland © Reuters

De landen van de Europese Unie moeten zich solidair tonen met Griekenland bij de aanpak van de vluchtelingencrisis die het land treft. Dat zegt de Europese Commissie. Griekenland staat op het punt het Europees mechanisme voor civiele bescherming aan te spreken en de Commissie roept alle landen op daar snel op te reageren met materiële en andere hulp.

Europees commissaris voor Migratie en Binnenlandse Zaken Dimitris Avramopoulos, zelf ook een Griek, schetste op een persconferentie het probleem waar Griekenland mee te kampen heeft. Vorige maand arriveerden er 50.000 migranten op Grieks grondgebied, in juli 2014 waren dat er maar 6.000.

Snel reageren

De verantwoordelijkheid om de acute vluchtelingencrisis aan te pakken, ligt in de eerste plaats bij de Griekse autoriteiten, maar we mogen niet vergeten dat het niet alleen om een Grieks, maar om een Europees probleem gaat. 'We maken vandaag de ergste vluchtelingencrisis mee sinds de Tweede Wereldoorlog', sprak hij.

Griekenland zal binnenkort officieel om de hulp vragen van het Europese mechanisme voor civiele bescherming, waarmee rampen bestreden kunnen worden. In dit geval vraagt Griekenland om snelle humanitaire hulp voor de eilanden in het oosten van de Egeïsche Zee, waaronder Kos: materiële hulp, expertise, professionele interventieteams en specifieke uitrusting.

Commissaris Avramopoulos roept de EU-landen op om snel op dit Griekse verzoek te reageren en solidariteit te tonen. (Belga/AVE)

Onze partners