China verwelkomt akkoord over chemische wapens Syrië

15/09/13 om 15:43 - Bijgewerkt om 15:43

China verwelkomt de overeenkomst tussen de VS en Rusland over de inlevering van chemische wapens door de Syrische regering. Dit heeft de Chinese minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi gezegd.

China verwelkomt akkoord over chemische wapens Syrië

© Belga

De overeenkomst die de VS en Rusland hebben gesloten over de inlevering van chemische wapens door de Syrische regering, stemt ook China tevreden. Dat zei Wang Yi, de Chinese minister van Buitenlandse Zaken, tegen zijn Franse ambtgenoot Laurent Fabius gezegd. Die drukte zijn tevredenheid over het akkoord eerder al uit.

"Dit kan de toestand in Syrië helpen verbeteren en geeft zicht op een vreedzame oplossing voor de problemen van de Syrische chemische wapens", zo werd Wang door het Chinese ministerie geciteerd.

"China hoopt dat in het kader van de VN zo snel mogelijk werk kan worden gemaakt van een oplossing in Syrië en ook van de vernietiging van de chemische wapens", zei Wang. "De Veiligheidsraad zou hierin een belangrijke rol moeten spelen."

Ook Iran is opgetogen

Ook Iran reageert redelijk opgetogen. "We hebben altijd gehoopt dat de Amerikanen toch nog een minimum aan gezond verstand zouden hebben en niet militair zouden ingrijpen in Syrië", zo reageerde de Iraanse parlementsvoorzitter Ali Larijani volgens het persbureau ISNA. "De overeenkomst met Rusland toont dat dit minimum voorhanden was."

Iran staat in het conflict in Syrië aan de kant van de Syrische president Bashar al-Assad en kant zich fel tegen een westerse militaire interventie in Syrië. (Belga/MI)

Onze partners