China evacueert landgenoten uit Vietnam

18/05/14 om 10:58 - Bijgewerkt om 10:58

China heeft meer dan 3.000 landgenoten geëvacueerd uit Vietnam en vijf schepen ingezet om anderen te repatriëren. Dat melden officiële Chinese media, nadat zondag nieuwe manifestaties gepland zijn in de grote steden in Vietnam.

China evacueert landgenoten uit Vietnam

© reuters

De Chinezen zijn met de hulp van de Chinese ambassade in Vietnam kunnen terugkeren, meldt het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken.

Peking bereidt zich ook voor om een vliegtuig en een schip in te zetten voor de evacuatie van de werknemers van de 'China 19th Metallurgical Corporation', een onderaannemer van een van de zwaarst getroffen bedrijven door de rellen van de voorbije dagen. Twee Chinezen kwamen bij de rellen om het leven, zestien anderen zijn zwaargewond geraakt.

Peking gaf de Chinezen zaterdag het advies om niet naar Vietnam te gaan. De Vietnamezen protesteren tegen de nieuwe claim van China in een omstreden gebied in de Zuid-Chinese Zee. Peking had begin mei een olieboorplatform in de ook door Vietnam geclaimde Paraceleilanden voor de Centraal-Vietnamese kust verankerd (AFP/BO).

Lees meer over:

Onze partners