Centraal-Amerika gevaarlijkste regio ter wereld

17/05/12 om 07:18 - Bijgewerkt om 07:18

De drugshandel maakt van Centraal-Amerika het gevaarlijkste gebied ter wereld. Het geweld en de misdaad zouden in het gebied fors zijn gestegen.

Centraal-Amerika gevaarlijkste regio ter wereld

© Reuters

Nergens anders vinden zoveel moorden plaats als tussen Mexico en Colombia, verklaarde de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Ban Ki-moon, in New York.

Drie landen in Centraal-Amerika hebben de bedenkelijk eer dat ze de hoogste moordratio ter wereld kunnen voorleggen. In Guatemala vinden 39 moorden per 100.000 inwoners per jaar plaats, in El Salvador gaat het om 72 moorden op 100.000 inwoners en Honduras spant de kroon met 86 moorden per 100.000 inwoners per jaar. Een op vijftig mannen wordt gedood voor hij 32 jaar wordt.

De criminaliteit wordt er aangewakkerd omdat de regio gevangen zit tussen drugsproducerende landen in het zuiden en grote afnemers in het noorden, zei de VN-topman tijdens een meeting over de veiligheid in Centraal-Amerika.

"Dit is meer dan een stortvloed van moorden. Dit is een crisis die angst en instabiliteit voor de samenleving veroorzaakt", luidde het. (Belga/TE)

Onze partners