Catalonië: geen referendum op 9 november

13/10/14 om 23:47 - Bijgewerkt op 14/10/14 om 00:06

Er komt op 9 november geen referendum over de onafhankelijkheid van Catalonië. Dat heeft een van de initiatiefnemers gezegd. De regering van Catalonië zou dinsdag een alternatief plan bekendmaken.

Catalonië: geen referendum op 9 november

Catalaanse actievoerders eisen 'ongehoorzaamheid' aan het Grondwettelijk Hof © Reuters

De Spaanse regering had bezwaar tegen het referendum aangetekend bij het Grondwettelijk Hof en dat Hof had het referendum in afwachting van een behandeling ten gronde opgeschort. Daarna hadden de Catalaanse nationalisten geprobeerd die opschorting ongedaan te maken, wat tot dusver niet is gelukt.

"De (Catalaanse) regering heeft vastgesteld dat het referendum niet kan doorgaan", zo verklaarde Joan Herrera, leider van Iniciativa per Catalunya, na afloop van een bijeenkomst van alle partijen die voor het referendum ijveren.

"De regering van nationalist Artur Mas zal dinsdag een alternatief voorstel doen". Daarna zou de partij van Herrera haar houding bepalen.

Het Grondwettelijk Hof had het referendum op 29 september opgeschort, nadat premier Mariano Rajoy vanuit Madrid had geargumenteerd dat het referendum "demagogisch" en "antidemocratisch" was. "Niets of niemand kan breken met de Spaanse souvereiniteit."

Uitstel?

Uit peilingen blijkt dat 80 procent van de zowat 7,5 miljoen Catalanen voor zo'n referendum is. Maar de plaatselijke overheid wou, zoals een grote meerderheid van de bevolking trouwens, de wettelijke procedures respecteren, wat betekent dat zolang de opschorting van kracht is de voorbereidende werkzaamheden voor het referendum niet kunnen beginnen. Ten laatste op 15 oktober moest men in gang schieten om tijdig klaar te geraken, werd al eerder bekendgemaakt. En het is wel zeker dat het Hof niet voor 15 oktober zal beslissen.

Eerder al werd voorgesteld het referendum te verschuiven naar een latere datum.

Catalonië is de rijkste regio van Spanje, en is goed voor een vijfde van de nationale rijkdom.

(Belga/RR)

Lees meer over:

Onze partners