Burgemeester Moskou op matje wegens branden

10/08/10 om 18:05 - Bijgewerkt om 18:05

Joeri Loezjkov wordt onder meer een laattijdige terugkeer uit vakantie verweten.

De Russische premier Vladimir Poetin heeft dinsdag burgemeester Joeri Loezjkov van Moskou op het matje geroepen in verband met de bosbranden die door het land razen.

Het Kremlin verwijt Loezjkov zijn laattijdige terugkeer uit vakantie, tien dagen na het begin van de branden die in Moskou voor een verstikkende rook zorgen.

Eerder had het hoofd van de gezondheidsdienst van Moskou gezegd dat de mortuaria in de stad overvol zijn als gevolg van de hitte en de smog in de stad. Het sterftecijfer in Moskou is de afelopen weken verdubbeld tot ongeveer zevenhonderd doden per dag.

Volgens het hoofd van gezondheidsdienst van Moskou zijn de mortuaria 'overvol', zo verklaarde hij maandag. Volgens Russiche media zijn de medische hulpdiensten bijna verzadigd.

Loezjkov verdedigde zich tegenover Poetin dat de situatie in Moskoud niet gemakkelijk is. Het aantal noodoproepen sinds het begin van de hiitegolf is met 22 procent gestegen.

De burgemeester van Moskou wees op de verantwoordelijkheid van bestuurders in de regio rond Moskou. Volgens hem is het vuur dat raast niet alleen het gevolg van een anomalie van de natuur, maar ook van de 'onverantwoordelijkheid' van de ambtenaren.

Onze partners