Britse regering wil vergaderingen Europees parlement in Brussel

14/05/10 om 13:52 - Bijgewerkt om 13:52

De coalitie van Conservatieven en Liberaal Democraten wil het maandelijks gependel naar Straatsburg afschaffen.

De nieuwe Britse regering wil dat het Europees parlement nog alleen in Brussel vergadert om het maandelijks gependel naar Straatsburg te vermijden.

Dat meldt de BBC. Volgens de Britse openbare omroep staat dat in het regeerakkoord dat de Conservatieven en de Liberaal Democraten hebben gesloten.

De kostprijs van de verplaatsingen naar Straatsburg wordt becijferd op 203 miljoen euro per jaar. Ze afschaffen zou volgens de Green Party jaarlijks de uitstoot van meer dan 20.000 ton CO2 besparen.

De belangrijkste Britse partijen dringen al jaren aan op het afschaffen van de verplaatsingen naar Frankrijk, maar dat land wil de parlementaire zittingen op haar grondgebied behouden.

Elke maand moeten meer dan 700 Europarlementsleden een verplaatsing van 450 kilometer (van Brussel naar Straatsburg) maken om een week plenaire vergaderingen bij te wonen.

De lokatie van de Europese instellingen ligt vast in verdragen van de Europese Unie, dus alle 27 EU-lidstaten zullen met een verandering akkoord moeten gaan.

Onze partners