Britse ex-ministers trappen in journalistieke val

Jack Straw © BELGA

Twee voormalige Britse ministers zouden in ruil voor geld bereid zijn geweest om invloed uit te oefenen in een privébedrijf. Die feiten werden onthuld tijdens een undercoverreportage.

Journalisten, die zich voor zakenmensen hebben uitgegeven, hebben twee vroegere Britse ministers van Buitenlandse Zaken ervan beschuldigd ermee te hebben ingestemd in ruil voor geld hun invloed te gebruiken ten voordele van een privébedrijf, zo hebben de verslaggevers onthuld.

Enkele maanden voor de parlementsverkiezingen van 7 mei zijn Tory-parlementslid Malcolm Rifkin en Labour-parlementslid Jack Straw voor schut gezet toen ze in het geheim werden gefilmd. De Tories zijn met premier David Cameron de belangrijkste regeringspartij, de Arbeidspartij is de grootste oppositiepartij.

Regels EU laten veranderen

Journalisten van de krant Daily Telegraph en het televisieprogramma Dispatches op Channel Four gaven zich uit als zakenmensen uit Hongkong. Zij zeiden hooggeplaatste politici te willen inhuren om te zetelen in de adviesraad van het bedrijf, aldus SkyNews. Straw heeft hen aangeboden voor 5.000 pond per dag zijn invloed aan te wenden en daarmee dat fictieve communicatiebedrijf PMR te helpen. Sir Malcolm Rifkin van zijn kant stelde ‘nuttige toegang’ tot alle Britse ambassadeurs ter wereld voor en zei iedere ambassadeur die hij wil te kunnen ontmoeten. Bovendien bood hij aan ministers te willen aanschrijven ten gunste van het bedrijf zonder dit te noemen. Het Conservatieve parlementslid beschreef zichzelf als ‘zelfstandige’ en voegde eraan toe dat ‘niemand mij een salaris betaalt’. Als parlementslid ontvangt hij 67.000 pond van de belastingbetaler, merkte de Daily Telegraph op.

Bovendien incasseerde Sir Malcolm vorig jaar 69.610 pond voor buitenparlementaire activiteiten, Straw 112.777 pond. Straw heeft de journalisten verteld dat hij ‘onder de radar’ ervoor heeft geijverd om de regels van de Europese Unie te laten veranderen om het bedrijf ED&F Man te helpen en dat hem daarvoor 60.000 pond per jaar heeft gegeven. Ook zei hij ‘charme en dreiging’ te hebben aangewend om de toenmalige Oekraïense premier Mykola Azarov in september 2011 ervan te overtuigen voor hetzelfde bedrijf wetten te wijzigen.

‘Vreselijke situatie’

Beide politici hebben krachtig gezegd niets verkeerds te hebben gedaan. In een communiqué heeft Straw laten weten de ‘zakenmensen’ wijs te hebben gemaakt dat hij slechts voor het bedrijf zou werken na het aflopen van zijn parlementair mandaat.

‘Ik bevind me nu in de vreselijke situatie dat wat ik heb gezegd wordt gebruikt om te suggereren (dat ik) iets verkeerds (heb gedaan) terwijl dat niet zo is. In ben er zeker van dat niets van wat ik tijdens die ontmoetingen heb gezegd niet correct was.’

Zowel Straw als Rifkin heeft zich tot de parlementaire instantie gewend die waakt over het parlementaire spel, aldus een woordvoerder van premier Cameron en een woordvoerster van Labour. Straw heeft onder druk ermee ingestemd tijdelijk buiten de Arbeidspartij te staan.

Niet te koop

Rifkin was minister van Defensie en Buitenlandse Zaken onder de Conservatieve premier John Major. Hij zit de parlementaire commissie voor de veiligheid voor en die superviseert het werk van de inlichtingendiensten.

Straw was minister van Buitenlandse Zaken en Justitie binnen de Labourregeringen van Tony Blair en Gordon Brown. De journalisten hebben voor hun reportage twaalf parlementsleden gecontacteerd van wie de helft niet heeft geantwoord. Eén liet weten dat zijn contacten ‘niet te koop’ zijn. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content