Braziliaanse minister bekritiseert brutaal politieoptreden

14/06/14 om 12:07 - Bijgewerkt om 12:07

De Braziliaanse minister voor Mensenrechten Ideli Salvatti heeft het politieoptreden tegen betogers bij de opening van het WK voetbal in Sao Paulo 'onnodig' en 'ongepast' genoemd.

Braziliaanse minister bekritiseert brutaal politieoptreden

Enkele uren voor de start van het WK voetbal, zijn in de Braziliaanse stad Sao Paulo rellen uitgebroken tussen de politie en de tegenstanders van het tornooi. De politie marcheert door de straten en zet ook traangas in om de betogers uit elkaar te drijven. De betogers steken in het midden van de straten vuilnis en brand en gooien ook met rookbommen. Op beelden is te zien hoe zo één betoger door verschillende agenten hardhandig wordt aangepakt en traangas in het gezicht krijgt gespoten. In Brazilië, dat nochtans als voetbalgek wordt gezien, wordt al zowat een jaar geprotesteerd tegen het WK. De demonstranten pikken het niet dat er elf miljard dollar overheidsgeld naar de organisatie van het tornooi gaat. Ze willen dat het geld wordt geïnvesteerd in het openbaar vervoer, onderwijs en gezondheidszorg. © BELGA

De Braziliaanse minister voor Mensenrechten Ideli Salvatti heeft het politieoptreden tegen betogers bij de opening van het WK voetbal in Sao Paulo 'onnodig' en 'ongepast' genoemd. Daarbij verwees ze naar een foto die de ronde doet, waarop een jongere is te zien die wordt vastgehouden door drie agenten, terwijl een vierde pepperspray in zijn ogen spuit.

'We zullen alle nodige maatregelen treffen, zodat een dergelijk incident niet herhaald wordt', zei Salvatti in Rio de Janeiro.

Eerder had mensenrechtenorganisatie Amnesty International het geweld tegen betogers al aan de kaak gesteld.

Voor de openingswedstrijd tussen Brazilië en Kroatië in de Corinthians Arena kwam het donderdag in de omgeving van Sao Paulo tot straatgevechten tussen betogers en politie. Die laatste gebruikte knuppels en traangas tegen de betogers. Minstens elf mensen raakten gewond. (Belga/SD)

Lees meer over:

Onze partners