Bomauto gaat af bij VS-consulaat in Afghanistan

Afghaanse ordetroepen helpen een collega bij een aanslag op het VS-consulaat in Herat. © IMAGEGLOBE
Tom Vandyck
Tom Vandyck Tot 2014 correspondent in de VS voor Knack.be

Nabij het Amerikaanse consulaat in de Afghaanse stad Herat is een aanslag gepleegd met een bomauto. Daarna ontstond er een vuurgevecht. Er zou minstens één dode zijn en meerdere gewonden.

De aanslag onderstreept hoe precair de veiligheidssituatie is in Afghanistan. De Amerikanen, die het land binnenvielen na de aanslagen van 11 september 2001, zijn er bezig met de terugtrekking van hun troepen. Duidelijk is alvast dat ze geen stabiel land zullen achterlaten.

Het incident doet ook terugdenken aan de aanslag op het Amerikaanse consulaat in Benghazi (Libië) op 11 september vorig jaar. Daar werden VS-ambassadeur Christopher Stevens en drie andere Amerikanen vermoord door zwaarbewapende moslimmilitanten.

Taliban eist aanslag op

Volgens het persbureau Associated Press werd een autobom tot ontploffing gebracht op zestig meter van het consulaat in Herat, in westelijk Afghanistan. Vervolgens kwam het tot een vuurgevecht tussen militanten enerzijds en de veiligheidstroepen van het consulaat en de Afghaanse politie anderzijds.

Een Afghaanse tolk kwam om bij de ontploffing. Meerdere politiemannen raakten gewond. Als het personeel van het consulaat zou veilig zijn. De taliban heeft de aanslag opgeëist.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content