Betogers clashen met Spaanse politie

25/09/12 om 20:52 - Bijgewerkt om 20:52

Het protest van duizenden Spanjaarden tegen het bezuinigingsbeleid dinsdagavond in Madrid is uitgemond in geweld tussen ordetroepen en demonstranten.

Betogers clashen met Spaanse politie

© Reuters

De politie vuurde rubberen kogels af op de menigte en chargeerde met de wapenstok. Volgens de hulpdiensten vielen daarbij minstens 60 gewonden, onder wie 27 agenten. De politie pakte al 26 demonstranten op.

'Onze wapens'

Het protest op het Neptunusplein nabij het parlementsgebouw verliep uiterst grimmig. "Ontslag" en "buiten" riep de menigte terwijl de parlementsleden in plenaire zitting een nieuwe besparingsronde bespreken.

"Dit zijn onze wapens", schreeuwde de menigte met de handen gestrekt in de lucht, tegenover de ordetroepen die ingrepen.

Na inzet van de wapenstok en rubberen kogels werden de manifestanten - sommigen waren gemaskerd en gooiden stenen naar de agenten - uiteengedreven naar de aanpalende straten. "Het verenigde volk zal nooit overwonnen worden", riepen opposanten daarbij.

Opnieuw in de clinch

Nadien gingen politie en groepjes opposanten verspreid in het stadscentrum opnieuw in de clinch. In de namiddag had de politie al een eerste keer gechargeerd met de wapenstok.

Verschillende organisaties, ontsproten uit de Indignados, hadden via sociale media opgeroepen tot het protest. Ze noemden hun beweging "Omsingel het Congres".

Om een daadwerkelijke omsingeling van het parlementsgebouw te verhinderen, was politie in gevechtskledij in groten getale aanwezig. 1.500 agenten werden ingezet in het stadscentrum.

Begroting

Volgens de lokale overheden waren er ongeveer 6.000 demonstranten.

Donderdag maakt de regering van de conservatie premier Mariano Rajoy bij de voorstelling van de begroting voor 2013 bekend in welke sectoren ditmaal het mes gezet wordt. Spanje kampt al met een werkloosheid van boven de 20 procent.


Andalusië overweegt Spaanse staat 5 miljard euro steun te vragen

Andalusië, de grootste autonome regio in Spanje naar inwonersaantal, overweegt ondertussen om 4,9 miljard euro te vragen aan het Spaanse steunfonds voor de regio's. Dat heeft een communicatieverantwoordelijke van het ministerie van Financiën van de regio gemeld.

Het Spaanse noodfonds voor de regio's beschikt over 18 miljard euro en zal deze week geactiveerd worden. Als Andalusië inderdaad ook daadwerkelijk dat bedrag aan steun zal vragen, komt het totaalbedrag dat door de regio's gevraagd is al uit op 15 miljard euro. De aanvragen komen van vier van de zeventien Spaanse autonome regio's.

En ook op begrotingsvlak kwam er slecht nieuws voor Spanje. De minister van Financiën van de regio Madrid maakte bekend dat het federale overheidstekort sinds begin dit jaar is gestegen tot 50,1 miljard euro, of een kwart meer dan in dezelfde periode vorig jaar en méér dan Europa toestaat.

Maar volgens de minister is er geen reden tot paniek: het deficit is "onder controle." Een aantal uitgaven worden immers uitgesteld, waardoor het effect tegen het einde van het jaar zou worden geneutraliseerd, klinkt het. Spanje moet zijn overheidstekort -inclusief lagere overheden- terugbrengen tot 6,3 pct van het bruto binnenlands product. (Belga/SD/TV)

Onze partners