Belgische hardrijders ontsnappen niet meer aan boete in Frankrijk

14/05/12 om 07:27 - Bijgewerkt om 07:27

Wie deze zomer met de auto op vakantie gaat in Frankrijk, respecteert best de verkeersregels. Frankrijk heeft met ons land een akkoord gesloten waardoor hardrijders en andere ovrtreders niet langer aan een boete ontsnappen.

Wie in Frankrijk de verkeersregels aan zijn laars lapt, krijgt vanaf 1 juli de boete thuis toegestuurd. België en Frankrijk hebben een akkoord gesloten waardoor de gegevens tussen beide landen via de administratie worden uitgewisseld, schrijft De Standaard.

Databank

Tot vandaag ontsnappen veel buitenlanders die in België geflitst worden hun boete en omgekeerd. Landen kunnen niet in elkaars databank om de persoonsgegevens achter een geflitste nummerplaat te achterhalen. Dus moeten de parketten van beide landen telkens per individueel geval aanvragen indienen, wat bovendien vaak nergens toe leidt.

UitwisselenTegen november 2013 moet ook dat tot het verleden behoren. Een Europese richtlijn bepaalt dat alle lidstaten tegen dan gegevens moeten uitwisselen. Elk land moet een administratief aanspreekpunt aanduiden, zoals het DIV in België, dat naam en adres van de overtreder zal moeten meedelen bij acht belangrijke overtredingen. Het gaat onder meer om te snel en door het rood rijden, rijden onder invloed en niet handenvrij bellen. (Belga/EE)

Onze partners