Ban Ki-moon: ‘Er werd onaanvaardbare druk op VN uitgeoefend’ om Saudi’s van zwarte lijst te halen

VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon © REUTERS
Rudi Rotthier

Om een VN-zwarte lijst tegen te houden, waarin de Saudische militaire coalitie in Jemen op de korrel wordt genomen wegens schending van kinderrechten, is “onaanvaardbare druk” uitgeoefend. Dat zegt VN-baas Ban Ki-moon. Het censureren van dit rapport “was een van de meest pijnlijke beslissingen die ik al heb moeten maken”, aldus Ban.

Vorige week bracht de VN een jaarlijks rapport uit: ‘Kinderen en gewapend conflict’. Bij dat rapport hoort een annex waarin landen en groepen worden gehekeld die in oorlogssituaties kinderrechten schenden. Op die lijst stond de Saudische coalitie die al vijftien maanden vecht en bombardeert in Jemen, vooral in strijd met de door Iran ondersteunde Houthi’s. Volgens het rapport is die coalitie, die onder leiding van Saudi-Arabië negen landen verenigt, in het conflict in Jemen verantwoordelijk voor 60 procent van de gedode en verwonde kinderen. In totaal kwamen volgens de VN vorig jaar in Jemen 785 kinderen bij militaire activiteiten om het leven, en werden er 1.168 gewond.

Maandag werd die vermelding van de Saudische coalitie ineens “tijdelijk” uit de annex verwijderd in “afwachting van verder onderzoek”. Volgens de Saudi’s was het rapport “schromelijk overdreven”. Zij verspreidden een zegebulletin waarin ze het hadden over een “onvoorwaardelijke en onomkeerbare” verwijdering, geen “tijdelijke”, zoals de VN zelf had gemeld.

Het persagentschap Reuters meldde dat de ingreep was gekomen nadat Saudi-Arabië ermee gedreigd had niet langer de VN te zullen financieren en een fatwa tegen de VN uit te vaardigen. Een fatwa is een religieus oordeel of in dit geval een religieuze veroordeling.

‘De (verwijderde) cijfers kloppen wél’

Tijdens een persbijeenkomst noemde VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon donderdag de ingreep in de annex “een van de meest pijnlijke en moeilijke beslissingen die ik al heb moeten maken”, maar dat “miljoenen andere kinderen” de gevolgen zouden dragen als de financiering zou wegvallen. “Kinderen die al risico lopen in Palestina, Zuid-Soedan, Syrië, Jemen, en zovele andere landen zouden nog verder in ellende verzeilen. Het is onaanvaardbaar dat lidstaten buitensporige druk uitoefenen”.

De Saudische minister van Buitenlandse Zaken Adel al-Jubeir
De Saudische minister van Buitenlandse Zaken Adel al-Jubeir© REUTERS

Ban zei overigens niet expliciet dat de Saudi’s gedreigd hadden om hun financiering op te schorten. Hij zei wel dat hij achter de (verwijderde) cijfergegevens blijft staan, waarbij de Saudische coalitie in 2015 verantwoordelijk was voor 510 dode en 667 verwonde kinderen in Jemen. Hij voelt zich, suggereerde hij ook, in de steek gelaten door de lidstaten. “Als VN-rapporten onder vuur komen omdat ze moeilijke kwesties bespreken of overtredingen van mensenrechten aankaarten, moeten lidstaten de mechanismen en mandaten verdedigen die ze zelf hebben vastgelegd”.

‘Kinderen van Jemen verdienen beter’

De Saudische ambassadeur bij de VN, Abdallah Al-Mouallimi, ontkende dat zijn land druk heeft uitgeoefend. “Het is niet onze stijl, het zit niet in onze genen, het behoort niet tot onze cultuur om dreigementen en intimidatie te gebruiken. We hebben groot respect voor de instelling van de VN”, zei hij volgens Reuters in reactie op de uitspraken van de secretaris-generaal.

Reuters citeert “diplomatieke bronnen” die eensluidend melden dat de Saudische minister van Buitenlandse Zaken Adel al-Jubeir herhaaldelijk naar een VN-topman had gebeld om over het rapport te klagen. Andere coalitiegenoten Jordanië, Verenigde Arabische Emiraten, Bangladesh, Egypte, Koeweit en Qatar hadden ook de VN over het rapport aangepakt, aldus dit persagentschap.

Mensenrechtengroepen verwijten Ban Ki-moon dat hij onder druk bezweken is.

“De kinderen van Jemen verdienen beter”, aldus Philippe Bolopion van Human Rights Watch, geciteerd in The New York Times.

Een hoge VN-functionaris, geciteerd door Reuters, zegt dat Ban in deze de keuze kreeg “tussen de pest en de cholera”.

Ook vorig jaar leidde de annex tot een conflict. Toen stond Israël op de zwarte lijst. Na druk van de VS en Israël werden Israël, en dan meteen ook maar Hamas, van de lijst afgevoerd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content