Amnesty: Migratiebeleid EU brengt levens in gevaar

09/07/14 om 05:36 - Bijgewerkt om 05:36

De EU maakt het voor migranten vaak levensgevaarlijk om 'Fort Europa' te bereiken. Velen vinden daarbij de dood. Dat moet ophouden, zegt Amnesty International in zijn jongste rapport.

Amnesty: Migratiebeleid EU brengt levens in gevaar

Een Siciliaanse brandweerman ontsmet een collega die net van een vluchtelingenboot vol lijken is gestapt. © REUTERS

De landen van de Europese Unie trokken in de periode 2007-2013 700 miljoen euro uit voor een verbetering van de omstandigheden van asielzoekers en vluchtelingen. Tegelijkertijd spendeerde de EU bijna 2 miljard euro aan het beschermen en beveiligen van de buitengrenzen, staat in het Amnesty-rapport.

"Het grootste gedeelte van het budget wordt dus uitgegeven aan programma's zoals Eurosur en Frontex, die erop gericht zijn om de buitengrenzen van de EU zo hermetisch mogelijk af te sluiten. Daarnaast worden er samenwerkingsovereenkomsten afgesloten met landen zoals Libië en Marokko om een bufferzone rond de EU te creëren, zodat migranten de Europese buitengrenzen niet eens kunnen bereiken", aldus Amnesty. "Wie er toch in slaagt EU-lidstaten zoals Bulgarije en Griekenland te bereiken, riskeert onder dwang te worden teruggebracht. Zo wordt van Europa een heus fort gemaakt, streng beveiligd en haast onbereikbaar voor migranten", stelt de organisatie.

Menselijke tragedie

Amnesty wijst er op dat zowat de helft van de migranten uit landen zoals Syrië, Eritrea, Afghanistan en Somalië komt, landen die verscheurd zijn door oorlog, geweld en ernstige schendingen van mensenrechten. "Deze mensen moeten asiel en bescherming kunnen vragen in Europa. Maar het Europese beleid maakt hen dit bijzonder moeilijk."

De verantwoordelijkheid voor deze menselijke tol ligt volgens Amnesty niet alleen bij de EU-lidstaten aan de buitengrenzen in het zuiden, maar bij alle lidstaten, waaronder België. "EU-lidstaten kunnen zich niet ontdoen van hun verplichtingen inzake mensenrechten door de migratiecontrole uit te besteden aan derde landen. Dergelijke samenwerkingen moeten beëindigd worden", klinkt het.

"De menselijke tragedie die zich dagelijks afspeelt aan de Europese grenzen is noch onvermijdelijk, noch ligt ze buiten de controle van de EU. Een groot deel ervan is zelfs de schuld van de EU. De lidstaten moeten eindelijk eens mensen boven grenzen stellen", zegt John Dalhuisen van Amnesty. (Belga/TV)

Onze partners