Akkoord met oppositie: ‘Kabila treedt in 2017 af, na verkiezingen’

De katholieke delegatie op weg naar de onderhandelingen (midden: bisschop Marcel Utembi) © REUTERS

Na vijftien dagen van onderhandelen zijn meerderheid en oppositie in Congo tot een akkoord gekomen, dat vandaag/zaterdag ondertekend zal worden. Er werd overeengekomen dat president Kabila zal aftreden na verkiezingen, die voor het einde van 2017 moeten doorgaan.

“Vandaag is het politieke compromis er, de ondertekening van het akkoord zal zaterdagmorgen gebeurden, zo verklaarde Mgr. Marcel Utembi, de voorzitter van de nationale bisschoppenconferentie die de onderhandelingen begeleidde en die bemiddelde.

De Democratische Republiek Congo gaat al enige tijd door een politieke crisis. Dat is het gevolg van de weigering van president Joseph Kabila om af te treden, hoewel zijn mandaat op 20 december afliep.

Volgens Utembi voorziet het bereikte akkoord in de organisatie van provinciale en parlementsverkiezingen voor het einde van 2017. Tot dan mag huidig president Kabila aanblijven.

Premier van oppositie

Oppositiepartij Rassemblement mag dan weer een nieuwe premier aanduiden. Daarnaast wordt er een commissie van hoge magistraten geïnstalleerd. Die moet enkele politiek erg gevoelige dossiers onderzoeken, zoals de vrijlating van politieke gevangenen en de terugkeer van ballingen.

Sinds zijn onafhankelijkheid in 1960 kende Congo nog nooit een vreedzame machtsoverdracht.

Partner Content