‘Afzetting president Paraguay is verdoken staatsgreep’

© Reuters

Enkele Zuid-Amerikaanse landen reageren woedend op de afzetting van de Paraguayaanse president Fernando Lugo.

Hoewel Lugo de beslissing van het Paraguayaanse parlement om hem af te zetten heeft aanvaard – vermoedelijk om het uitbreken van geweld te vermijden, zijn weinig landen van de Unasur, de Unie van Zuid-Amerikaanse landen, bereid om de nieuwe regering in Asuncion te erkennen.

Putsch
Zowel Venezuela, Argentinië, Ecuador als Bolivia ziet achter de recente gebeurtenissen een putsch of verdoken staatsgreep. Mexico en de VS stelden zich voorzichtiger op. Voormalig bisschop Lugo gold als “links populist”.

President Hugo Chávez van Venezuela noemde de afzetting van Lugo een “betreurenswaardige en beschamende staatsgreep”, uitgevoerd door “de Paraguayaanse bourgeoisie”.

Chavez’ Argentijnse ambtgenote, Cristina Kirchner, verklaarde dat haar regering de staatsgreep in haar buurland niet zal erkennen. De landen van de Mercosur, die volgende vrijdag in het Argentijnse Mendoza samenkomen, zullen hierover een gemeenschappelijk standpunt innemen, aldus nog Kirchner.

Eenzelfde standpunt bij president Rafael Correa van Ecuador. Diens Boliviaanse collega Evo Morales zei dat zijn land enkel een president erkent die “vrij door het volk is verkozen”.

Argentinië, Brazilië en Uruguay trokken hun ambassadeur uit Paraguay terug. Het terugroepen van een ambassadeur geldt in diplomatieke kringen als een sterk afkeurend signaal.

17 doden Het lagerhuis van het parlement had de afzettingsprocedure tegen de 61-jarige Lugo opgestart. Hij werd ervan beschuldigd politiek verantwoordelijk te zijn voor de dood van 17 mensen bij gevechten tussen boeren en de politie tijdens een illegale bezetting van land vorige week. De Senaat bevestigde de afzetting met 39 stemmen tegen 4.

“Niet Fernando Lugo heeft een slag geïncasseerd; het is de Paraguayaanse democratie die een diepe wonde heeft opgelopen”, aldus de afgezette president.

De man riep zijn aanhangers nog op om te demonstreren tegen zijn afzetting, maar om dat op een vredevolle manier te doen. Buiten het parlementsgebouw kwam het alvast tot rellen. De politie gebruikte traangas en waterkanonnen om betogers uiteen te drijven. Er werden ook schoten gehoord, maar er kwamen nog geen berichten van slachtoffers.

Luis in de pels
Lugo’s (tijdelijke) opvolger, Federico Franco, ontkende naar het hoogste ambt te zijn opgeklommen dankzij een staatsgreep. Franco was, hoewel hij een fel tegenstander was/is van Lugo, diens vicepresident. De 49-jarige arts is lid van de PLRA (Authentieke Radicaal-Liberale partij) en zal het ambt van president overnemen tot aan de verkiezingen in april 2013. Binnen de regering-Lugo gold Franco als luis in de pels. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content