Afghaanse regering schort vredesgesprekken met Taliban en VS op

19/06/13 om 15:10 - Bijgewerkt om 15:10

De Afghaanse regering neemt niet deel aan de vredesonderhandelingen tussen de Verenigde Staten en de Taliban in Qatar.

Afghaanse regering schort vredesgesprekken met Taliban en VS op

© Reuters

De Afghaanse regering heeft de gesprekken met de Verenigde Staten over de aanwezigheid van Amerikaanse soldaten na 2014 opgeschort. Ook neemt ze niet deel aan de vredesonderhandelingen met de Taliban. Dat maakte Afghaans president Hamid Karzai bekend.

De Hoge Raad voor de Vrede zal niet aan de onderhandelingen deelnemen, zolang het vredesproces niet volledig door de Afghanen geleid wordt, aldus het presidentschap in Kaboel.

In Doha, de hoofdstad van Qatar, openden de Taliban een kantoor. De Amerikaanse regering kondigde daarop directe gesprekken met de opstandelingen aan. Karzai wil echter dat de Taliban met zijn regering onderhandelen, wat de rebellen tot op heden afwijzen.

'Boodschap van oorlog en bloedvergieten'

Afghanistan wil vredesgesprekken met de Taliban op basis van de verworvenheden van de voorbije tien jaar, luidens een mededeling van Karzai. "Maar van dit kantoor gaat een boodschap van oorlog en bloedvergieten uit." De Taliban kondigden aan hun aanvallen en aanslagen in Afghanistan voort te zetten, ondanks de geplande gesprekken met de Verenigde Staten.

Het presidentiële paleis gaat voorlopig niet verder praten met de VS over een veiligheidsakkoord. Kaboel haalde "tegenstrijdigheden" aan in de uitspraken en daden van de Verenigde Staten. "In het licht van de tegenstrijdigheid tussen wat de Amerikaanse regering zegt en wat ze doet, heeft de Afghaanse regering de in Kaboel lopende onderhandelingen opgeschort", klonk het.

Volgens analisten is Karzai niet gelukkig met de rol van de Verenigde Staten in de gesprekken met de Taliban. Eerder zei Karzai nog dat de gesprekken met de Taliban van Doha naar Kaboel moeten komen. Hij zei ook vertegenwoordigers naar Doha te sturen om met de Taliban te spreken. (Belga/AVE)

Onze partners