Eerste universele gsm-opladers begin 2011 op de markt

29/12/10 om 14:46 - Bijgewerkt om 14:46

De oplader zal echter alleen voor multifunctionele gsm's of smartphones gebruikt kunnen worden.

De universele gsm-oplader, één type adapter die voor alle gsm-merken gebruikt kan worden, komt waarschijnlijk in de eerste helft van 2011 op de Europese markt.

Dat heeft de Europese Commissie woensdag aangekondigd. De veiligheidsnormen voor de universele gsm-lader staan eindelijk op punt.

USB

De oplader zal echter alleen voor multifunctionele gsm's of smartphones, die aangesloten kunnen worden op een computer, gebruikt kunnen worden. De universele lader werkt immers met een micro-USB-aansluiting die op smartphones zit.

Volgens Europa zullen de gsm-types met een dergelijke aansluiting binnen de twee jaar de markt overheersen en de plaats innemen van de eenvoudigere gsm-types.

Afvalberg

Momenteel bestaan er tal van verschillende types gsm-opladers in Europa, zelfs binnen het gamma van één merk. Wanneer een consument van gsm verandert, kan hij met de oude oplader niets meer aanvangen, wat een enorme berg elektronisch afval creëert.

Vorig jaar tekenden de grootste gsm-producenten, waaronder Nokia, Sony-Ericsson en Samsung, een akkoord op hun opladers te standaardiseren.

Lees meer over:

Onze partners