Wijn drinken voor meer natuur

Enkele initiatieven willen ons dit najaar bewust maken van het belang van een duurzame voedselproductie en -consumptie. En het hoeft echt niet altijd zwaar op de hand te zijn.

Enkele initiatieven willen ons dit najaar bewust maken van het belang van een duurzame voedselproductie en -consumptie. En het hoeft echt niet altijd zwaar op de hand te zijn.
Op 19 september start Vlam (Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing) de campagne ‘Vlees van hier? Met plezier. Veilig, voedzaam, verantwoord.’ Bedoeling is de Vlaming aan te zetten tot een duurzame consumptie van vlees en hem te informeren over de verduurzaming van de veehouderij. De bewuste consument houdt bij zijn aankoop rekening met het milieu en hecht aan een diervriendelijke productie, zo luidt de redenering.

Kiezen voor lokale vleesproductie zorgt voor een beperking van de CO2-uitstoot, onder meer doordat er minder transport aan te pas komt. Ook wijst Vlam op de inspanningen die heel wat producenten hier leveren op het gebied van milieu en dierenwelzijn.

Minder maar beter De campagne wil daarnaast ook de term ‘flexivoor’ lanceren, een combinatie van ‘flexibel’ en ‘carnivoor’: iemand die kiest voor gevarieerde voeding en die naast vlees ook regelmatig vis en vegetarische maaltijden op het menu heeft staan. Een variatie dus op de flexitariër, een term die al langer bestaat en die duidt op iemand die vooral vegetarisch eet, maar toch ook af en toe een goed stuk vlees of vis op zijn bord kan appreciëren.

Santé natuur Wie bij zijn maaltijd ook een ecologisch verantwoord glas wijn wil, kan sinds 15 september terecht in de webshop van Vino Mundo voor een pakket met twee flessen biologische wijn. Op het eerste gezicht niets bijzonders, ware het niet dat je met je aankoop ook een stukje Belgisch natuurgebied schenkt aan de vzw Natuurpunt of zijn Franstalige tegenhanger Natagora.

Acht vierkante meter om precies te zijn. De wijnen, een rode cabernet sauvignon-merlot en een witte sauvignon blanc, allebei van Vignobles Gilles Louvet, zijn op ecologische wijze geteeld en ook de verpakking is zo milieuvriendelijk mogelijk gehouden. Het hele pakket kost twintig euro. Wijn drinken voor meer natuur in ons land, veel leuker kunnen ze het echt niet verzinnen. (JH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content