Afrikaanse leeuw met uitsterven bedreigd

Afrikaanse leeuw © Reuters
Wided Bouchrika
Wided Bouchrika Freelancejournaliste

De Afrikaanse leeuw is met uitsterven bedreigd en zou snel van de aardbol kunnen verdwijnen. Dat blijkt uit een onderzoek van de Amerikaanse overheid.

De Verenigde Staten willen de Afrikaanse leeuw als ‘bedreigd’ categoriseren onder de Endangered Species Act voor bedreigde diersoorten. De reactie volgt op een analyse door de US Fish and Wildlife Service die stelt dat de Panthera leo leo met uitsterven bedreigd is en wel eens snel van de aardbol zou kunnen verdwijnen.

De overheidsdienst stelde in een persbericht dat het verlies van habitat, een daling in beschikbare prooien en een toename in conflicten met mensen, de belangrijkste bedreigingen vormen voor de leeuwen. Ongeveer 70 procent van de populatie leeft geconcentreerd binnen slechts tien gebieden van het Afrikaanse continent.

Door de dieren als bedreigd te bestempelen, kan de dienst bescherming bieden, ‘vooral door het verbieden van bepaalde activiteiten als import, export, commerciële activiteiten en (buitenlandse) handel’, schrijft Time.com. Dat zou verzekeren, dat ‘mensen onder de Amerikaanse wetgeving niet langer bijdragen tot de verdere teloorgang van in de lijst opgenomen soorten.’

Dan Ashe, directeur van de overheidsdienst, zegt nog tegen Time, dat ‘niet enkel de Afrikaanse bevolking verantwoordelijkheid moet opnemen, maar dat iedereen ervoor moet zorgen dat gezonde, wilde populaties de savanne blijven bevolken gedurende de volgende generaties.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content