40 procent wereldbewoners weet niet dat klimaat verandert

Klimaatverandering: droogte © Reuters

40 procent van de wereldbevolking heeft nog nooit van de opwarming van de aarde gehoord.

Waar in westerse landen bijna iedereen zich bewust is van het feit dat het klimaat verandert, is dat in andere delen van de wereld helemaal niet vanzelfsprekend. Veertig procent van de wereldbewoners weet niet dat de aarde opwarmt, blijkt uit onderzoek.

Volgens het onderzoek, dat gisteren werd gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Climate Change, loopt in ontwikkelingslanden zoals Egypte, Bangladesh en India het percentage mensen dat nog nooit van de opwarming van de aarde heeft gehoord, op tot 65 procent.

Opleidingsniveau

Landen zoals Afghanistan (25 procent) en Benin (21 procent) behoren tot de landen met de het laagste percentage mensen dat weet dat de aarde opwarmt. Wel merken mensen die zich er niet van bewust zijn, dat het weer ter plaatse anders is dan in het verleden, zeggen de onderzoekers. In Noord-Amerika, Europa en Japan weten meer dan 90 procent van de inwoners dat de aarde opwarmt.

Opleidingsniveau speelt de belangrijkste rol als het gaat om het besef dat het klimaat verandert. Informatie over de klimaatverandering bereikt mensen die ongeletterd zijn vaak niet.

‘Deze studie laat zien dat we communicatiestrategieën op maat moeten ontwikkelen voor individuele landen, en zelfs voor regio’s binnen landen’, zegt Tien Ming Lee, onderzoeker aan de Universiteit van Princeton en hoofdauteur van de studie. (IPS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content