Zwitserland levert Polanski niet uit aan VS

12/07/10 om 15:41 - Bijgewerkt om 15:41

Zwitserland weigert de Frans-Poolse filmregisseur Roman Polanski uit te leveren aan de VS.

Zwitserland levert Polanski niet uit aan VS

© Reuters

Hij is vrij in al zijn bewegingen, zo heeft de Zwitserse minister van justitie Eveline Widmer-Schlumpf maandag bekendgemaakt. De VS kunnen niet in beroep gaan tegen de beslissing.

Polanski (76) wordt in de VS vervolgd omdat hij op 10 maart 1977 seks zou hebben gehad met een dertienjarig meisje, in de marge van een fotosessie bij acteur Jack Nicholson in Californië.

De maker van films als "The Pianist" is op 26 september 2009 gearresteerd op de internationale luchthaven van Zürich, bij aankomst voor het plaatselijk internationaal filmfestival. Op 4 december kwam hij mits een borgsom van 3 miljoen euro vrij, weliswaar met enkelband en onder huisarrest in zijn chalet in het Zwitserse Gstaad.

In oktober ontving Zwitserland van de Amerikanen een officieel uitleveringsverzoek.

De advocaten van de Frans-Poolse filmregisseur hebben er op gehamerd dat hun cliënt in deze zaak 30 jaar geleden al 42 dagen in hechtenis heeft gezeten, in het kader van een minnelijke schikking die later door de bevoegde rechter werd aangevochten.

Polanski kwam op 17 december 1977 vrij. Toen hij op 31 januari 1978 vernam dat hij 50 jaar riskeerde, verliet de filmmaker voorgoed de VS. Hij vestigde zich in Parijs en bewoog zich vrijelijk door meerdere landen, waaronder ook Zwitserland.

De VS weigeren Bern het protocol omtrent die uitgezeten straf te geven, wat de reden is om hem niet uit te leveren, aldus de kwaliteitskrant Neue Züricher Zeitung.

Lees meer over:

Onze partners