Zeilmeisje mist record wegens verkeerd gevaren

05/05/10 om 16:32 - Bijgewerkt om 16:32

De 16-jarige Jessica Watson uit Australië zal op 16 mei van een kale zeilreis terugkeren nu blijkt dat ze het record onmogelijk kan breken.

Zeilmeisje mist record wegens verkeerd gevaren

© Belga

De zestienjarige Jessica Watson uit Australië zal op 16 mei van een kale acht maanden durende zeilreis terugkeren. Omdat ze de verkeerde vaarroute nam, kan ze volgens experts onmogelijk het record breken van 'jongste zeiler die solo rond de wereld vaarde'.

"Wat dit meisje presteert, is fantastisch maar niet genoeg om het record te breken. Ze heeft niet ver genoeg gezeild en daarbij niet de weg gevolgd die was goedgekeurd door de World Speed Sailing Record Council (WSSRC)", klinkt het.

Om een "rond de wereld"-statuut te krijgen, moet een zeiler 21.600 zeemijlen afleggen. Die afstand komt niet overeen met de ware afgelegde route maar wel met de afstand tussen verschillende punten.

Watson wou het record van haar landgenoot Jesse Martin verbreken. Die zeilde in 1993 als achttienjarige in zijn eentje rond de wereld. Om dat record te evenaren, moest ze precies dezelfde route als hem volgen.

1.500 zeemijlen tekort

Martin zeilde volgens de regels van het WSSRC, iets wat Watson vergat te doen. In totaal komt het meisje, dat hoopt om net twee dagen voordat ze zeventien wordt aan te komen, 1.500 zeemijlen tekort om het huidige record te breken.

Het team van Watson is ontzet en zegt dat het WSSRC gewoon de prestaties van iemand jonger dan achttien niet wil erkennen. "Jessica heeft non-stop de wereld in haar eentje rondgevaren, ze heeft de zwaarste stormen en vier gevaarlijke kapen overwonnen. Als ze aankomt in de haven van Sydney, dan zal zij zeker de jongste zijn die dat ooit verwezenlijkt heeft!"

Lees meer over:

Onze partners